Політика
6 грудня 2017
«Юрій Луценко є символом свавілля режиму Порошенка» - Оксана Сироїд
На думку нардепа, президент має негайно звільнити генерального прокурора
news-image

Вчора генеральний прокурор України погрожував народному депутату України й намагався принизити його гідність і репутацію. У своєму виступі Юрій Луценко порушив практично всі засади судочинства і діяльності прокуратури. Про це заявила сьогодні з трибуни Верховної Ради віце-спікерка парламенту Оксана Сироїд, коментуючи відповідь генерального прокурора голові фракції "Самопоміч" Олегу Березюку під час виступу у парламенті, передає кореспондент «Є!»
Оксана Сироїд зазначила, що генеральний прокурор "зневажив людську гідність, об'єктивність та неупередженість".

"Генеральний прокурор взагалі не знає, що таке політична нейтральність і не розуміє, що таке професійна етика. Він також порушив обов'язки, які він повинен дотримуватися згідно зі ст. 19 Закону про прокуратуру ("Загальні права та обов’язки прокурора" - ред.)", - сказала вона.


На думку Оксани Сироїд, генеральний прокурор вчергове продемонстрував свою професійну некомпетентність,

"Але проблема не лише в його некомпетентності. Генеральний прокурор зневажив не лише депутата Олега Березюка, він зневажив кожного з вас, зневажив парламент, в стінах якого він виступав, і він зневажив президента. На жаль, якщо б ми були сильні, якщо б інституції президента і парламенту були гідними тих людей, які нас обирали, ми б вже сьогодні голосували за відставку генерального прокурора", - заявила віце-спікерка.


Вона зауважила, що генеральний прокурор дозволяє себе подібні виступи через "усвідомлення ним повної безкарності".

"І ця безкарність пов'язана також із знищенням ним антикорупційних органів", - додала Оксана Сироїд.


Крім того, віце-спікерка заявила, що дії генерального прокурора "є зловживанням службовими повноваженнями, що підпадає під дві статті Кримінального кодексу".

"Я хочу вам нагадати події чотирирічної давнини, тоді міністр Захарченко став символом свавілля режиму Януковича. На жаль, сьогодні Юрій Луценко є символом свавілля режиму Порошенка", - наголосила політик.


На думку Оксани Сироїд, наразі із ситуації, що склалася, є лише один вихід.

"Президент має негайно відсторонити Юрія Луценка від обов'язків генерального прокурора і звернутися до парламенту із поданням про його відставку. Також треба негайно відкрити кримінальне провадження і розслідувати злочин, вчинений генеральним прокурором у стінах українського парламенту. Якщо цього не станеться - на жаль, ви усі приречені", - підсумувала віце-спікерка.

Нагадаємо, вчора під час виступу з трибуни парламенту генеральний  прокурор Юрій Луценко закликав голову парламентської фракції "Самопоміч" Олега Березюка скласти повноваження народного депутата. Також від заявив, що "Самопоміч" фінансується "за гроші Москви" та пообіцяв зустрітися із Олегом Березюком "у слідчого в суді". 

Читайте також: Луценко нагадав про долю першого керівника Антикорупційного бюро Польщі