Світ
8 грудня 2017
В Туреччині показали фільм про сучасного українського політв’язня Сєнцова
Фільм показав турецькій аудиторії правду про порушення з боку РФ прав людини в Криму, також відкрив дух незламності та стійкості українців у важку хвилину.
news-image

5 грудня 2017 року в рамках Днів кіно про права людини, що проходять в Туреччині за підтримки Місії ЄС, відбувся показ фільму “Процес” про Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших політичних в’язнів, які незаконно утримуються в РФ за сфабрикованими справами, інформує «Є!» з посиланням на Український Погляд.

Фільм показав турецькій аудиторії правду про порушення з боку РФ прав людини в Криму, також відкрив дух незламності та стійкості українців у важку хвилину. Картина викриває агресивну політику РФ, яка руйнує не тільки державні кордони, але і забирає батьків у дітей, синів у матерів, та спотворює людські цінності.

В Анкарі після показу картини відбулася дискусія щодо ситуації з порушенням прав людини в Криму, у ході якої виступили представник Місії ЄС в Туреччині Іренеуш Фідас, викладач Карабюкського університету та голова “Української спілки” в Анкарі Юлія Білецька та генеральний секретар Всесвітнього конгресу кримських татар адвокат Намик Кемаль Баяр.

Учасники поінформували турецьку та міжнародну аудиторію про події в Україні, де щоденно порушуються права людини з боку окупаційного режиму в Криму, наголосили на важливій ролі українських політичних в’язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка та багатьох інших, які наразі перебувають в російських в’язницях.

Також була привернута увага присутніх до утисків та репресій, які наразі чиняться в окупованому Криму, проти громадян України, у тому числі кримськотатарської національності.

Відзначено необхідність консолідованого підходу щодо питання санкцій проти РФ та долучення до них турецької сторони для просування процесу деокупації Криму та Донбасу. Учасники дискусії підсумували, що злагоджена позиція міжнародної спільноти дозволить Олегу Сенцову та іншим політв’язням отримати свободу та повернутися на Батьківщину, а тимчасово окуповані території будуть звільнені від російського агресора та повернуться до України.

Читайте також:Фільм про Сенцова відкриє фестиваль документального кіно