Суспільство
11 грудня 2017
У Києві з молотка продали історичний будинок часів УНР
У Києві з молотка продали історичний будинок часів УНР.
news-image

Фонд гарантування вкладів знайшов потенційного власника будівлі військового міністерства часів Української народної республіки та Української держави при гетьмані Павлу Скоропадському в Києві. Будівлю планують продати за 210 мільйонів гривень.

Про це свідчать результати аукціону із продажу цього об'єкта на ProZorro.Продажі, передає «Є!» посилаючись на  Українські Новини.

11 грудня відбувся аукціон із продажу будівлі в Києві на вулиці Мазепи, 11 площею 6 715,80 квадратних метрів. Будинок перебуває з 2008 року на державному обліку як пам'ятка архітектури й містобудування місцевого значення – "Будинок готелю Військово-Микільського монастиря".

Будинок на вулиці Мазепи, 11 – це все, що лишилося від Військово-Микільського монастиря.

У 1910 роки єпархіальний архітектор Євгеній Єрмаков побудував для церкви Великого Ніколи 4-поверховий дохідний будинок.

У Першу світову там було військове училище, при гетьмані Скоропадському – військове міністерство УНР.

Монастир до наших часів не дожив, проте з літописів відомо, що на початку своєї історії він був жіночим, саме там перебувала мати преподобного Феодосія Печерського, але 1115 року, згідно з волею князя Мстислава, сина Володимира Мономаха, став чоловічим.

У 1690 – 1696 роках тут на місці колишніх монастирських виноградників збудували великий собор. Будовою керував московський архітектор Осип Старцев, а фінансував гетьман Іван Мазепа.

1831 року собор став військовим, келії перетворено на казарми.

У 1920 роки і військовий монастир, і церкву комунізували: монастир знесли, а дохідний будинок перетворили з міністерства на "будинок-комуну" заводу "Арсенал".

Арсенальським гуртожитком він залишався аж до 1980 років.

Власником будівлі за документами є "Дельта-банк" (договір купівлі-продажу від 23.02.2011 року). Проте у 2014 році у банку виникли фінансові проблеми і вже в березні 2015 року Нацбанк визнав його неплатоспроможним, а в жовтні оголосив про його ліквідацію. На майно наклали арешт.

70% "Дельти" належало Миколі Лагуну, якого називали банкіром "сім’ї", а 30% – корпорації Cargill. За місяць до введення тимчасової адміністрації американська група Cargill вивела з банку кредитний портфель більш ніж на 100 мільйонів доларів.

У листопаді НБУ погодив продаж цього об’єкту.

У проведеному Фондом гарантування вкладів аукціоні 11 грудня взяли участь 4 учасники: ТОВ "Вторполімер", ТОВ "Бест-Тайм", ПП "Оптима-Ресурс" і ТОВ "ЗВ Ріелті". Найбільшу суму запропонувала остання компанія – "ЗВ Ріелті" – 210 млн гривень. Власником "ЗВ Ріелті" є Олексій Едуардович Шалаєв. Людина з такими ж ініціалами була помічником депутата 6 скликання Верховної Ради Руслана Зозулі ("Батьківщина").