Суспільство
11 грудня 2017
Суд визнав невинуватим екс-ректора Податкової академії Мельника
Мельника виправдав суд.
news-image

Бородянський районний суд Київської області 5 грудня виправдав колишнього ректора Національного університету державної податкової служби (Податкової академії) Петра Мельника. Постанову опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень, пишуть "Наші гроші", передає «Є!».

Мельника визнали невинуватим у висунутому обвинуваченні щодо скоєння злочину за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України у зв'язку з недоведеністю складу злочину в його діях.

Суд визнав необґрунтованими доводи сторони обвинувачення, що відчуження у 2007–2008 роках чотирьох держоб'єктів нерухомості, які були на балансі Податкової академії, на користь ТОВ "Міжрегіональна фінансово-юридична академія" відбулося з порушенням, зокрема, за явно заниженими цінами.

Мова йде про приміщення магазину та кафетерію площею 469 м² на вулиці Північній, 79Б в Ірпені, реабілітаційно-оздоровчий комплекс "Сосновий бір" площею 7870 м² на вулиці Кірова, 3 в селі Ворзель, комплекс будівель площею 1109 м² на вулиці Годованця, 1 у Кам'янці-Подільському та нежитлові будинки і споруди площею 2683 м² на вулиці Елеваторній, 8Б в Сімферополі.

Ці об'єкти у 2007–2008 роках через товарну біржу "Центральна" купило ТОВ "Міжрегіональна фінансово-юридична академія", засновниками якої були дружина Мельника Тетяна (у 2003–2007 роках), син Максим (у 2007–2011 роках) і тесть Володимир Щербань (із 2011-го досі). Обов'язки керівника фірми виконує племінник екс-ректора Роман Мельник.

Після купівлі майже всі ці приміщення здавали держуніверситету в оренду.

Суд визнав, що університет не мав права продавати зазначені об'єкти, оскільки ні Державна податкова інспекція України, ні Фонд держмайна необхідних дозволів та погоджень не надавали.

За даними суду, ініціатива відчуження зазначених об'єктів нерухомості належала Мельнику як ректорові. Однак відчуження бело погоджено не ним особисто, а організованою конференцією трудового колективу одноголосно.

Сам Мельник на судовому засіданні підтвердив, що "особисто він не займався продажем об'єктів нерухомості, а дав відповідні доручення проректорові і помічникам ректора". За його словами, про те, що ці об'єкти купила компанія його дружини і сина, він "дізнався вже після проведення торгів і не мав стосунку до цієї процедури".