Суспільство
12 грудня 2017
Глава Мін'юсту поскаржився на загрози після обшуку НАБУ
Міністерство юстиції України планувало до 19 грудня подати позов до Європейського суду.
news-image

Міністерство юстиції України планувало до 19 грудня подати позов до Європейського суду з прав людини проти "Роснефти" щодо заподіяння шкоди Україні. Проте така ініціатива опинилася під загрозою через проведений обшук працівниками НАБУ.

Про це в ефірі телеканалу ICTV заявив міністр юстиції України Павло Петренко, передає «Є!».

Нагадаємо, 8 грудня працівники НАБУ провели обшуки у приміщеннях Міністерства юстиції. У Мін'юсті ці обшуки назвали незаконними.

Міністерство юстиції та офіс уповноваженого готували позов проти російської компанії "Роснефть" на 700 мільйонів гривень збитків, заподіяних державі Україна незаконним захопленням майна цією компанією і її афілійованими структурами в Україні, – уточнив Петренко.
Таким приписом ставляться під загрозу наші справи проти Росії, мовиться про те, що таким приписом, яким суддя постановив, що вилучити документи необхідно до 15 грудня, а ми збиралися подати позов проти "Роснефти" до 19 грудня, фактично підривається можливість позову проти російської компанії, – пояснив глава Мін’юсту.

Петренко додав, що обшук відбувався в офісі урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ, де й розташовані матеріали щодо позовів України проти Росії, на які самим ЄСПЛ накладено гриф "таємно".

Серед величезної кількості пунктів того, що суддя хоче вилучити з цього офісу, є один пункт: витяг оригіналів документів, а саме, заяв і матеріалів справ, які перебувають на розгляді в ЄСПЛ, де однією зі сторін виступала держава Україна за період з 1 січня 2013 року до нині, – розповів міністр.

Водночас Петренко додав, що розпорядження про вилучення документів зараз перебуває у Мін'юсті на виконанні.