Суспільство
12 грудня 2017
Нардеп Палатний: Легалізація грального бізнесу в Україні принесе в бюджет держави 4–5 млрд грн щорічно
Палатний: Гральний бізнес продовжує існувати, але вже цілком "у тіні".
news-image

Тотальна заборона азартних ігор в Україні призвела до тінізації цього ринку та відсутності прозорого контролю з боку органів влади за цією сферою. Окрім того, кожного року держбюджет втрачає від 2 до 7 млрд грн потенційно сплачених податків, оскільки немає чітких правил функціонування грального бізнесу, заявив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Артур Палатний під час виступу на I Міжнародній конференції ігрової індустрії Ukrainian Gaming Summit 2017.

Про це "ГОРДОН" повідомили у прес-службі політика, передає «Є!».

Законодавчу заборону грального бізнесу у 2009 році розглядали як вимушений, але тимчасовий захід, щоб дати можливість виконавчим органам влади якісніше врегулювати цю сферу діяльності і розробити досконаліше законодавство. Минуло вже сім років, а нічого зроблено не було. Як наслідок – гральний бізнес продовжує існувати, але вже повністю "в тіні", без особливого державного контролю, водночас залишається доступним для широких верств населення. Через це держава втрачає серйозні суми податкових надходжень, які могли б наповнювати бюджет країни і спрямовуватися на різні інфраструктурні, спортивні або навіть просвітницькі проекти, – зазначив нардеп.

За його словами, уже на початковому етапі "розумної" легалізації ринку азартних ігор державну скарбницю можна поповнювати на 4–5 млрд грн щорічно завдяки високій платі за надання ліцензій як умови легального входу на ринок, податкам із доходів гральних закладів, ПДВ на супутні послуги.

Я особисто підтримую модель повної легалізації грального бізнесу в Україні з одночасним жорстким контролем із боку держави. Водночас потрібно обмежувати доступ до ігрових автоматів для широких верств населення за аналогією деяких європейських країн – відкривати казино та гральні заклади лише в дорогих готелях, аеропортах, спеціальних точках. Ну і вхід у такі заклади тільки за паспортом для ідентифікації особистості. Також частину доходу від легалізації грального бізнесу варто направити на розвиток спорту, – переконаний Палатний.

Гральний бізнес заборонено в Україні з літа 2009 року.