Суспільство
12 грудня 2017
До новорічного столу: топ-5 продуктів, які подорожчають напередодні свята
Список продуктів must have, які подорожчають, відкриває червона ікра. За 120 грам делікатесу доведеться заплатити мінімум 196 гривень.
news-image

Експерти підрахували, що цьогорічний святковий стіл зі скромним меню обійдеться пересічному українцю приблизно в 1,5 тисячі гривень. Варто очікувати підвищення цін на традиційні новорічні "смаколики", без яких важко уявити свято, повідомляє «Є!» з посиланням на УНІАН.

Список продуктів "must have", які подорожчають, відкриває червона ікра. За 120 грам делікатесу доведеться заплатити мінімум 196 гривень. Зараз у магазинах ціни стартують від позначки в 125 гривень. На другому місці – м’ясні вироби.

За 1 кілограм свинини під Новий рік проситимуть від 130 до 140 гривень. До речі, ціни на м’ясо вже почали зростати, але на ринках ще є шанс відшукати свинину за 100 гривень/кілограм. Курятину продаватимуть від 90 гривень/кілограм. Наразі м’ясо цієї птиці ще можна знайти на 10 гривень дешевше. Далі в списку – солодощі. Порівняно з минулим роком цукерки подорожчали приблизно на 20 гривень. На четвертому місці списку – цитрусові, наприклад, найпопулярніші під Новий рік мандарини.

Експерти прогнозують підвищення цін на 5-7% до свят. Завершує перелік ігристе вино. Середня ціна однієї пляшки шампанського становитиме 100 гривень до 31 грудня. Крім цього, подорожчає й червона риба. Високі ціни змусять людей економити й шукати дешевші варіанти.

Але спеціалісти застерігають: низька вартість зовсім не означає хорошу якість. Краще відмовитися від якогось продукту або купити менше від запланованого. Також треба бути обережним із передноворічними акціями й купувати зі знижками тільки перевірені продукти. Раніше Нацбанк констатував, що інфляція в Україні виявилася вищою за його прогнози. За підсумками листопада показник інфляції в річному вимірі становить 13,6%. Це на відсоток менше, ніж у жовтні. Причину чиновники вбачають також у зростанні цін перед Новим роком.

Читайте також:Організатори показали, як головна ялинка країни змінилась після завершення монтажних робіт (фото)