Події
14 грудня 2017
Сестра Павла Гриба звернулася до Ради Європи
Ольга Гриб у відкритому листі звернулась з проханням виступити на захист принципів верховенства права, прав людини та демократії.
news-image

Ольга Гриб, сестра викраденого спецслужбами РФ українця Павла Гриба, якого утримують у СІЗО Краснодара за підозрою в тероризмі, написала відкритого листа до Ради Європи. Відповідний текст листа на своєму сайті розмістило Постійне представництво України при Раді Європи. Про це пише «Є!»  з посиланням на Тиждень.

"Я звертаюся до керівництва Ради Європи, до країн-учасниць та членів ПАРЄ з проханням виступити на захист принципів верховенства права, прав людини та демократії. Я переконана, що право голосу в ПАРЄ російській делегації може бути повернене тільки тоді, коли вона виконає ВСІ вимоги Ради Європи з моменту окупації Криму і, зокрема, звільнить мого брата, так само як і десятки інших політичних в'язнів Кремля", – йдеться у тексті листа.

Сестра Гриба зазначає, що він понад 110 днів перебуває в незаконному ув'язненні в СІЗО №5 міста Краснодар у Російській Федерації.

"Він є наймолодшим українським в'язнем Кремля, серед яких можна згадати також Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Романа Сущенка та багатьох інших.... Єдине, у чому він завинив, – що відкрито засуджував анексію Криму і розпочату Росією війну на сході України в соціальних мережах", – пише Ольга Гриб.

акож вона вказує, що у ставленні до її брата, кожного дня грубо порушуються основоположні права, які захищені Конвенцією з прав людини. Зокрема, Павлу не дають приймати ліки, які життєво необхідні для його здоров'я, забороняють спілкуватися рідною мовою і бачитися з родиною.

"Європейська конвенція з прав людини закріплює, що кожен має право на свободу та особисту недоторканність і не може зазнавати безпідставного арешту. Виконувати ці та інші юридично обов’язкові договірні норми країни-учасниці Ради Європи погодилися ще після закінчення Другої світової війни, яка ледь не знищила європейську цивілізацію", - зазначила Ольга Гриб.

Як повідомлялось, у Росії перенесли засідання суду щодо обрання запобіжного заходу українцеві Павлові Грибу.

Нагадаємо, 28 серпня колишній прикордонник, а нині військовий капелан Ігор Гриб заявив, що спецслужби Росії викрали його сина Павла в Білорусі. Згодом ЗМІ з'ясували, що ФСБ використала 17-річну дівчину, щоб заманити юнака до іншої країни. Опісля МЗС заявило, що Павло Гриб перебуває в управлінні ФСБ в Краснодарі. Раніше Росія звинуватила затриманого українця Павла Гриба в підготовці теракту в школі.

 7 листопада у Росії Краснодарський крайовий суд залишив під вартою українця Павла Гриба, якого звинувачують в тероризмі.

Крім того, 20 листопада український консул зустрівся із викраденим російськими спецслужбами українцем Павлом Грибом, якого утримують у СІЗО Краснодара. Однак йому не дозволили передати ліки Грибу. Також консул не встиг в нього нічого запитати, але помітив тільки що хлопець виглядає дуже погано, стан його здоров'я погіршився і він весь у виразках.

Читайте також:Російський суд переніс розгляд запобіжного заходу для Гриба на 15 грудня – батько