Події
3 лютого 2015
Бойовики ІД заживо спалили пілота з Йорданії
Бойовики "Ісламської держави" (ІД) опублікували в інтернеті відео, на якому, за їхніми словами, видно як заживо спалюють йорданського льотчика Моаза аль-Касасбеха.
news-image

На кадрах, які наразі неможливо перевірити, показано чоловіка, що стоїть у клітці - охоплений полум'ям, повідомляє Є | Єдність.інфо із посиланням на ВВС.

Лейтенанта Касасбеха захопили після падіння його літака біля сирійського міста Ракка у грудні. Він виконував місію для коаліції на чолі зі США, яка намагається протистояти ІД.

Телебачення Йорданії підтвердило смерть і повідомило, що пілота вбили місяць тому.

Про публікацію відеозапису повідомили через обліковий запис у Twitter, відомий як джерело пропаганди ІД.

Родич убитого військового сказав агенції Reuters, що представники збройних сил Йорданії повідомили його родину про смерть.

Читайте також: Ісламісти Іраку стратили японського журналіста

Оглядач ВВС Френк Гарднер вважає, що відео розраховане на те, щоб викликати шок у глядачів.

На добре знятому 22-хвилинному записі видно, як льотчик йде під дулом автомата серед завалів, очевидно спричинених авіаударами коаліції у намаганнях знищити джихадистів.

Йорданія намагалася домогтися звільнення лейтенанта Касасбеха у рамках обміну полоненими.

За це влада країни запропонувала звільнити Саїду аль-Рішаві, яка очікує страти за причетність до вибухів готелю в Аммані 2005 року.

Відео з'явилося через три дні після того, як у мережі опублікували запис, на якому видно мертве тіло японського заручника Кендзі Гото.

У Держдепартаменті США повідомили, що працюють над тим, аби підтвердити чи спростувати автентичність відео.

Читайте також: Сепаратисти ведуть себе не краще за бойовиків Ісламського халіфату: порівняльний аналіз (відео 18+)

Президент Барак Обама у своєму виступі заявив, що у разі достовірності запису він стане "ще одним свідченням... варварства" ІД.

"На мою думку, це подвоїть пильність і рішучість глобальної коаліції для того, щоб переконатися, що вони слабшають і, врешті, зазнають поразки", - заявив американський лідер.