Суспільство
3 лютого 2015
Філарет поїхав у Вашингтон просити зброю для України
Програмою візиту патріарха Філарета крім участі в молитовному сніданку з Обамою передбачені його зустрічі в Конгресі, у тому числі окремо з сенатором Маккейном, Державному департаменті США, а також з громадськими діячами.
news-image

Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет, який прибув з візитом до Вашингтона, під час зустрічей з представниками американської влади говоритиме про роль США як гаранта миру в Україні за Будапештським меморандумом, а також про допомогу з боку Америки, в тому числі зброєю. Про це він зазначив у вівторок під час прес-конференції в посольстві України в американській столиці, передає Є | Єдність.інфо із посиланням на Укрінформ.

"Ми з Владикою Єпіфанієм приїхали на молитовний сніданок, який щорічно проводить президент США, для того, аби помолитися разом за мир та спокій у світі, а, з іншого боку, поспілкуватися та нагади, що ми просимо Сполучені Штати до кінця виконати зобов'язання гаранта, тобто допомогти Україні захистити свою територію", - зазначив патріарх.

Він нагадав, що Україна свого часу довела миролюбність, коли в 1994 році віддала весь потенціал ядерної зброї, який був третім за обсягами у світі. Тоді був підписаний Будапештський меморандум, і гарантами виступили США, Британія та Росія.

"Якщо Будапештський меморандум не буде дотриманий, довіра до міжнародних договорів у світі буде втраченою", - зауважив патріарх.

Філарет водночас підтвердив, що говоритиме про необхідність надання українському війську сучасних видів оборонної зброї.

"Ми можемо і самі (в майбутньому – ред.) випускати озброєння, але зараз ми просимо допомогти нам захистити свою територіальну цілісність", - зауважив він, додавши, що духу українським військовим на передовій не займати.

Він також закликав діаспору підтримати Україну коштами та гуманітарною допомогою населенню, яке страждає від агресії на Донбасі, а також молитвами за мир та спокій в Українській державі.

Читайте також: «Геббельса» Кисельова нагородили церковним орденом

Програмою візиту патріарха Філарета крім участі в молитовному сніданку з Обамою передбачені його зустрічі в Конгресі, у тому числі окремо з сенатором Маккейном, Державному департаменті США, а також з громадськими діячами. За словами предстоятеля, на всіх зустрічах він говоритиме про підтримку України.

Філарет планує повернутися в Україну 6 лютого.