Суспільство
16 грудня 2017
Ініціативна група «Першого грудня» просить Порошенка оголосити 2018-й роком утвердження української мови
До складу групи "Першого грудня" входять видатні вчені та діячі культури.
news-image

Видатні вчені та діячі культури України, що входять до ініціативної групи "Першого грудня", просять президента Петра Порошенка оголосити 2018-й роком утвердження державної мови. Звернення 15 грудня опублікували на сайті об'єднання, передає «Є!».

У 2019 році виповниться 30 років із часу прийняття закону, згідно з яким українській мові надано статус державної. Відповідний її статус закріплено і в чинній Конституції України. Але правові норми потребують постійного наповнення їх реальним змістом, дієвого підживлення на практичному рівні. Про це доводиться нагадувати, оскільки мовна політика в Україні часів державної незалежності не завжди була послідовною, підпорядкованою стратегічнійй меті – зробити Україну консолідованішою і сильнішою, – ідеться в заяві.

Учасники групи нагадують, що утвердження української мови як державної є "важливим чинником національної єдності та безпеки, розвитку нації".

На думку громадських лідерів, наступного року необхідно почати наповнювати мовну політику "реальною конкретикою відповідно до комплексу заходів, передбачених відповідним указом президента".

Звернення підписали почесний президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" В'ячеслав Брюховецький, дисидент радянських часів Іван Дзюба, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, діяч українського єврейського руху Йосип Зісельс, правозахисник Мирослав Маринович, філософ Мирослав Попович, історик Вадим Скуратівський, фізик-теоретик Ігор Юхновський, астроном Ярослав Яцків та інші.

Ініціативну групу "Першого грудня" створено у 2011 році, у 20-ту річницю референдуму про незалежність України.