Суспільство
18 грудня 2017
День святого Миколая: що треба знати про свято
У сучасні часи з'явилась добра традиція: саме у день святого Миколая дбати про сиріт та знедолених дітей, даруючи їм подарунки.
news-image

В Україні 19 грудня відзначають День святого Миколая - покровителя дітей і мандрівників. Про це пише «Є!» з посиланням на 112.

Святий Микола (або Ніколаус), якого зараз вважають персонажем фольклору, був візантійським єпископом, прославившись своєю любов'ю до дітей і допомогою бідним. Він ніс своє служіння в стародавній Лікії, "місті Миру" (ця місцевість розташована поблизу сучасного турецького міста Демре).

Існує чимало легенд про добрі справи Святого Ніколауса. Так, одного разу Ніколаус вирішив допомогти трьом сестрам, яких через бідність ніхто не хотів брати заміж. Вночі він кинув їм через трубу димоходу три мішечки із золотими монетами. Після допомоги сестрам Ніколаус продовжував допомагати бідним городянам, залишаючись непоміченим і дивуючи все місто. Він приносив у будинки іграшки та теплі речі для дітей, ліки для хворих. А найголовніше, Ніколаус робив це все не для слави, а таємно і від усієї душі. Одного разу вночі люди захотіли вистежити того, хто ж так всім допомагає, і були вражені, що ним виявився молодий Миколай. Після цього місцеві жителі обрали його своїм єпископом.

Здійснюючи паломництво до Єрусалима, Микола Чудотворець на прохання подорожніх заспокоїв розбурхане море. Завдяки його молитві ожив матрос, який впав із щогли і розбився на смерть. Утримавши меч ката, святий Миколай врятував від смерті трьох чоловіків, невинно засуджених користолюбним градоначальником.

Після смерті єпископа в місті почали відбуватися чудеса: хворі, які приходили до його могили, зцілялися, а образ Миколая захищав людей у далеких подорожах і життєвих негараздах. Миколая Чудотворця вважають найбільш близьким до Бога святим, посередником між Богом і людьми.

День святого Миколая - бажане свято для дітей. Напередодні свята малюки пишуть йому листи з побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть на вікно, просячи передусім здоров'я собі та батькам. У переддень свята діти згадують всі свої добрі та злі вчинки і зважують, яких більше. Ввічливі і чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні - різочку.

У деяких країнах вважають, що до дітей святий Миколай приходить не один, а із свитою. До неї входять двоє янголят, які повинні інформувати покровителя про слухняних дітей, і двоє чортиків, які розкажуть св. Миколаю про всі витівки малюків.

У сучасні часи з'явилась добра традиція: саме у день святого Миколая дбати про сиріт та знедолених дітей, даруючи їм подарунки.

Вважають, що свято Миколая - останній день у році, коли можна розрахуватися з боргами, адже сам чудотворець регулярно ділився з нужденними.

Колись господарі в цей день варили пиво, скликали гостей, гуляли, веселилися. А по обіді запрягали кращих коней і з піснями їздили навколо села, "бо треба знати, чи слизький сніг цього року випав". Старожили вірили, що все зло, яке з'являється серед людей, виникло саме тому, що тепер ніхто не варить святому пива.

На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколини святки, на які варили кутю та узвар, щоб наступного року забезпечити врожай жита і плодів. У Західній Україні до цього дня випікають спеціальне печиво - "миколайчики", які кладуть дітям під подушки разом з іншими подарунками.

На Поділлі хто першим прийде вранці до хати, той буде першим "полазником". "Полазами" вважають чотири дні в році: Введення, Миколи, Ганни і Різдво або Новий рік. У ці дні також першим перейти двір повинен господар, і ніхто інший. Кожен господар встає в цей день раніше, ніж зазвичай, і йде годувати худобу. Прийшовши до хліва, каже: "Дай Боже, добрий день, щоб худобонька здорова була, і я з тобою ще й зі своєю дружиною!"

На Київщині хазяїн, прийшовши цього дня із церкви, брав миску зі свяченою водою, хліб з грудочкою солі і йшов кропити господарство, худобу та збіжжя, примовляючи: "Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого зла".

Дівчата з цього часу починали підготовку до святців: шили новий одяг, готувалися до святочних ворожінь.

Св. Микола опікується воїнами, водіями і мандрівниками, допомагає бідним у скруті. Його вважають покровителем дітей та студентів, моряків, торговців і лучників.

У народних переказах святий Миколай боронить людей від стихійного лиха, а насамперед на воді. Всі одеські рибалки в своїх куренях мали образ святого Миколая. Виходячи в море на промисел, рибалки завжди брали із собою образ святого чудотворця.

Кажуть, що "якщо на Миколу піде дощ, то буде добрий врожай на озимину". А якщо буде мороз, то рясно будуть родити овочі. У сучасній Україні з Дня святого Миколая починаються зимові свята, у багатьох містах відкриваються ялинки.

Читайте також:Українське видавництво презентувало книжку-подарунок до Дня святого Миколая (фото)

Читайте також:Святий Миколай запрошує у свою резиденцію: відкриття 1 грудня