Події
18 грудня 2017
Обмін полоненими може не відбутися - Геращенко
За її словами, мінська група отримала від бойовиків додаткові списки людей з вимогою обов'язково включити їх до списків на звільнення,
news-image

Україна підтвердила готовність до обміну полонених до новорічних і різдвяних свят, але бойовики висунули додаткові умови, через які обмін може бути зірвано.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Про це повідомила народний депутат України, представник України у Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко.

За її словами, мінська група отримала від бойовиків додаткові списки людей з вимогою обов'язково включити їх до списків на звільнення,

«Це, по суті, вносить серйозну сум'ятицю в визначення дати обміну. І по суті веде до зриву процесу», - зазначила Геращенко.

Також Росія і бойовики наполягають на тому, щоб їм передали тих людей, які категорично не хочуть повертатися на окуповані території. Спроба обговорити це питання на скайп-зустрічі 18 грудня результатів не привела, каже представник України у Мінську.

«ОРДЛО, по суті, наполягає на тому, щоб українська сторона тягла на лінію зіткнення вільних людей. РФ також заявила, що як ми не притягнемо всіх 306 осіб на лінію зіткнення: і вже звільнених, і тих, хто не бажає переміщатися в «русский мир», від кого є відповідні заяви і чиї адвокати відповідно звернулися до нас з вимогою не порушувати права людини - звільнення не буде», - написала Геращенко .

Українська сторона наразі очікує від ОБСЄ чіткої та однозначної відповіді та позицію щодо неможливості примусу до осіб, які вже є на волі. На її думку, це прискорить визначення остаточноі дати звільнення заручників. 

Читайте також: Охоронцю Димінського пред'явлені звинувачення в приховуванні злочину