Суспільство
19 грудня 2017
Споглядання картин замінює спілкування з психологом
Фахівці рекомендують всім відвідувати галереї хоча б раз на місяць: по-перше, ви отримаєте масу задоволення, по-друге, станете більш освіченими, і по-третє, наповнитесь творчою енергією.
news-image

На думку британських учених, похід до психолога можна легко замінити походом у галерею. Вони пояснюють це тим, що під час перегляду картин активність мозку така ж, як в період закоханості – знижується рівень стресу та покращується настрій, пише «Є!» з посиланням на Живи активно.

Фахівці рекомендують всім відвідувати галереї хоча б раз на місяць: по-перше, ви отримаєте масу задоволення, по-друге, станете більш освіченими, і по-третє, наповнитесь творчою енергією. У буденному житті ми зайняті роботою чи побутовими справами і не завжди маємо можливість подивитись на ту чи іншу ситуацію нестандартно, під іншим кутом. Ми закриваємось, думаючи, що все, що трапляється у нашому житті – відбувається тільки з нами, а насправді всі закохуються, всі радіють та сумують… А спілкуючись з картинами, можна відчути емоції художника, який їх створював, і починаєш розуміти, що ти не самотній у цих відчуттях.

Оглядаючи картини, у вас можуть виникнути якісь спогади про подорожі, людей, події у вашому житті - щось дуже особисте. Є такі роботи, які викликають відчуття абсолютного щастя, з якими хочеться обніматися – це схоже на перші дні закоханості. Це нагадує медитацію. 

При перегляді картин є можливість відволіктись від буденності і дати собі можливість емоційно перепочити. Тому слід якомога більше споглядати твори мистецтва та духовно спілкуватись із ними. Тим більше, що вхід у галереї зазвичай безкоштовний. Просто люди інколи соромляться заходити в галереї, вважаючи, що ця територія абсолютно закрита, лише для тих, хто «розуміється» на мистецтві.

Але насправді не кожен мистецтвознавець до кінця розуміє, а радше – відчуває мистецтво. Головне  відвідувати  якомога більше виставок та арт-проектів і змалечку прививати цю культуру дітям, адже роботи, що експонуються в галереях чи на арт-майданчиках, проходять певний художній відбір, тож здатні виховувати гарний смак.

Кожна картина – це одкровення автора, його особистий щоденник. 

Також важливу роль відіграє духовне виховання в родині. Як ми можемо очікувати від дитини, що вона захоче піти в галерею чи театр, якщо в її оточенні це не прийнято? А як часто саме від батьків діти чують – ти неправильно малюєш.

Але насправді дитина все робить правильно, тому що вона відкрита, чесна і не боїться цього. Важливо не соромитись малювати разом з дитиною, давати їй свободу для самовираження, брати її у галереї, де ви наочно побачите, що не страшно, якщо ви небо напишете жовтим, сонце синім чи проведете криву лінію.

Художник дивиться на світ по-своєму, він підмічає те, чого ми зазвичай не помічаємо, і показує нам це. Картина стає своєрідним порталом між світом художника і буденними речами, через який творчість проникає у життя звичайної людини.

Мистецтво – це духовне джерело, і якщо у вас щось не так із душею, то щоб ви не їли, в якому б одязі не ходили і на яких би машинах не їздили – у вас все одно буде пусто всередині. І в наш час, коли межа людяності стирається, це особливо важливо.

Але це не означає, що достатньо раз сходити в галерею і все. Творчість має стати частиною вашого життя. Наприклад, ви можете всією родиною відвідувати художні майстер-класи. Створюйте колективні роботи вдома – це зближує, покращує комунікацію і навчить вас більше довіряти одне одному.

Читайте також:«Лібрето для Різдва»: у Софії Київській відкривається нова виставка

Читайте також:Український фільм отримав гран-прі на кінофестивалі у Франції