Спорт
19 грудня 2017
У Києві обговорили проведення Всесвітньої Універсіади
З ініціативою щодо проведення міжнародного заходу в Україні виступила Спортивна студентська спілка.
news-image

Міжнародна федерація університетського спорту (FISU) вперше делегувала Україні право провести Чемпіонат світу з кульової стрільби та Чемпіонат світу з водних лиж серед студентів. Про це сьогодні поінформував учасників Першої асамблеї ВГО “Спортивна студентська спілка України” віце-президент FISU Маріан Димальські, передає кореспондент «Є!»

Він зачитав присутнім офіційний лист від FISU та зауважив, що делегація незалежної України з 1993 року бере активну участь в спортивних подіях Федерації та підкреслив, що наразі  настав час організувати й прийняти найбільші заходи FISU.

«У 2020 році Чемпіонат світу з кульової стрільби делеговано провести у Львові, а Чемпіонат світу з водних лиж у Дніпрі. Україна має достатньо досвіду, щоб провести ці змагання на високому рівні. А незабаром - організувати та прийняти найбільші заходи FISU, зокрема, літні та зимові універсіади», - наголосив пан Димальські.

Зі свого боку, присутній на засіданні Асамблеї віце-прем’єр міністр України В’ячеслав Кириленко подякував  за довіру  та пообіцяв провести спортивні змагання на найвищому рівні.

«Наразі ми починаємо підготовку до проведення міжнародних змагань з кульової стрільби та водних лиж, і сподіваємось невдовзі вийти на рівень організації та проведення всесвітніх універсіад. В Україні проходило не одне велике змагання європейського та світового рівня, і ми отримали винятково позитивні відгуки», - зазначив В’ячеслав Кириленко.

Як зауважив президент Спортивної студентської спілки України, ректор Національного університету фізичного виховання та спорту України Євген Імас,  для того, щоб отримати право на проведення Всесвітньої Універсіади в Києві, Україна має успішно провести чемпіонати світу та кілька чемпіонатів Європи. Крім того, на базі НУФВСУ готується проведення міжнародного освітнього форуму.

«Вперше ми проводимо два чемпіонати світу. Щоб отримати право провести Всесвітню Універсіаду, ми зобов’язані провести змагання саме такого високого рівня – чемпіонати Європи та світу. Після цього вже будемо докладати зусиль, щоб літня Всесвітня Універсіада 2021 або 2023 року пройшла в Києві», - сказав Євген Імас.

Він повідомив, що наразі в Україні спортивні споруди практично готові для проведення міжнародних студентських змагань.

«У Дніпрі ми маємо базу світового рівня, де можна проводити змагання з водних видів спорту, і є дуже хороший тир у Львові, який належить Міністерству оборони України для змагань із кульової стрільби. Спортивні споруди готові на 80-85 %, але поки є проблемою створення спортивного містечка, де будуть мешкати спортсмени. Проте, у нас є варіанти, які будуть розглядатися», - зазначив Євген Імас.

Про успішний досвід при проведенні спортивних заходів в Україні нагадав також мер Києва Віталій Кличко, який пообіцяв всіляку підтримку із боку столичної влади під час підготовки та проведення міжнародних змагань.

«Я впевнений, що моя місія не просто як мера, а як спортивного мера – щоб якомога більше спортивних подій проходило в нашому місті. Це презентація Києва і України, а також розвиток туристичної та спортивної інфраструктури. Тому ініціатива керівництва Спортивної студентської спілки України щодо проведення у Києві або у 2021, або у 2023 роках Всесвітньої універсіади – це гарна ідея, яку ми підтримуємо. Я переконаний, що приїзд понад 15 тис. студентів-спортсменів, тренерів, журналістів, офіційних осіб приверне увагу до Києва, працюватиме на імідж України, а змагання такого високого рівня сприятимуть популяризації спорту серед молоді. Від мене особисто та від столичної влади ви отримаєте повну підтримку. Місто Київ не підведе», - запевнив Віталій Кличко.

Перша Асамблея ВГО “Спортивна студентська спілка України” проходила у приміщенні Національного університету фізичного виховання і спорту України. У заході взяли участь 42 делегати з 18 регіонів країни. Серед гостей заходу були присутні Віце-Прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко,  Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба, міський голова Києва Віталій Кличко, Президент ВГО “Спортивна студентська спілка України” і Ректор НУФВС Євген Імас, Генеральний секретар ВГО “Спортивна студентська спілка України” і Голова комітету з фізичного виховання і спорту МОН України Вадим Стеценко. Почесний гість Асамблеї – Віце-Президент FISU Маріан Димальські.