Події
21 грудня 2017
Харківський суд відпустив головного організатора «референдуму»
Про це кореспондентові Укрінформу розповів адвокат Дмитро Тихоненков.
news-image
Апеляційний суд Харківської області розглянув апеляційні скарги Юрія Апухтіна, заарештованого за підозрою в організації в Харкові "референдуму", і звільнив обвинуваченого в залі суду.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів адвокат Дмитро Тихоненков, інформує «Є!», з посиланням на ukrinform.ua.

"Апеляційний суд Харківської області частково задовольнив вимоги захисту, тобто, визнав Апухтіна невинним за ч. 3 ст. 109 (заклики до насильницького повалення чинної влади), але інкримінував йому організацію масових заворушень з елементами насильства (ч. 1 ст. 294), що пов'язано з погромом міліцейського автобуса біля будівлі Харківської ОДА у квітні 2014 року. По цій статті, суд призначив Апухтину 5 років позбавлення волі. Суд постановив, що Апухтін повністю відбув покарання, у зв'язку з чим звільнив його негайно в залі суду", - зазначив адвокат.
За його словами, Апухтін тут же залишив будівлю суду: "Мені невідомо, де він зараз".

Як повідомляв раніше Укрінформ, 23 травня Київський райсуд Харкова підтримав вимогу прокуратури і засудив 69-річного лідера руху «Юго-Восток» Юрія Апухтіна на 6 років позбавлення волі, при цьому прокуратура просила 8 років в'язниці. Тоді вирок не вступив в силу, бо тривало апеляційне оскарження. За умови, що вирок набуде чинності, Апухтін залишиться у в'язниці близько року: перебування в СІЗО буде зараховано в строк відбування покарання з розрахунку один день за два дні за "законом Савченко".

30 червня прокуратура звернулася в Апеляційний суд Харківської області зі скаргою на рішення суду першої інстанції та вимогою більш суворого покарання.

Координатора руху «Юго-Восток» Юрія Апухтіна затримали в квітні 2014 року за підозрою в організації масових заворушень. У травні 2014 року після внесення застави він випущений з-під варти. В грудні 2014 року його знову заарештували - за підозрою в публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України та захопленню державної влади, учинених повторно.

У серпні 2014 року Окружний адміністративний суд Харківської області задовольнив позов прокурора Харкова і припинив діяльність громадської організації «Юго-Восток» шляхом примусового розпуску.