Суспільство
22 грудня 2017
Портников: Кількість прихильників незалежності Каталонії не зменшилася, а їхні настрої радикалізувалися
Віталій Портников: Каталонці не мають стати ворогами іспанців, іспанці повинні почуватися як удома, навіть у незалежній Каталонії.
news-image

Результати виборів у Каталонії продемонстрували, що кількість прихильників незалежності регіону не зменшилася, тому Іспанії потрібно йти з ними на діалог. Таку думку висловив політичний оглядач Віталій Портников у Facebook, передає «Є!».

Партії, які виступають за незалежність Каталонії, зберегли більшість у регіональному парламенті після оголошених Мадридом дострокових виборів. За ці партії проголосував 71% виборців – порівняно з 28% прихильників збереження Каталонії у складі Іспанії. Але в цьому розподілі є суттєві зміни – тріумфують радикали, – розповів він.

Журналіст зазначив, що головною партією в таборі прихильників незалежності стали ліві республіканці, лідерів яких Мадрид утримує в ув'язненні.

Головною партією в таборі меншини стали популісти, які вимагали від іспанського прем'єра МаріаноРахоя рішучих дій. До речі, Народна партія самого Рахоя зникає з політичної сцени Каталонії: у новому парламенті в неї не буде й семи мандатів. Для консерваторів це початок кінця, це те, про що попереджали Рахоя та його соратників: вибори стануть не закінченням, а початком кризи, бо легалізують кількість прихильників незалежності – уже після так званого референдуму, – заявив Портников.

Він додав, що та кількість виявилася переконливою.

На відміну від багатьох спостерігачів, які будуть сьогодні говорити про глухий кут, я набагато більш оптимістичний. Каталонці висловились. Це побачила Іспанія. Це побачила Європа. Це побачив світ. Ігнорувати це – дійсно глухий кут: кількість прихильників незалежної Каталонії не буде зменшуватися, а їхні настрої будуть – тільки радикалізовуватися, – попередив журналіст.

На думку Портникова, Іспанії треба піти шляхом діалогу і провести в Каталонії "чесний, легальний референдум" та поставитися з повагою до його результатів.

Каталонці не мають стати ворогами іспанців, іспанці ають відчувати себе навіть у незалежній Каталонії як у себе вдома. І Євросоюз має не відхрещуватися від каталонської кризи, а знайти інструменти для її врегулювання, – підсумував він.