Суспільство
27 грудня 2017
Половина українців не має в своєму населеному пункті кінотеатрів
Відповідно, багато українців позбавлені доступу до будь-яких творів мистецтва.
news-image

Якщо хочемо виховати патріотичну молодь і протистояти страшній російській пропаганді — потрібно відновлювати кінотеатри в українській глибинці. Про це розповідає директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, 67 ­років, пише «Є!» з посиланням на Gazeta.

19–22 грудня в селищі Верховина на Івано-Франківщині відбувся фестиваль "Дні українського кіно". Безкоштовно показали сім останніх прем'єр вітчизняних картин. Екран встановили у школі.

— Раніше у Верховині був клуб із кінематографічним обладнанням. Фільми щодня показували. Зараз, щоби побачити нову стрічку — верховинці мають їхати 2 години до обласного центру, — продовжує Халпахчі.

За чотири дні "Днів українського кіно" фестиваль відвідали майже 3 тис. глядачів. Населення Верховини — близько 5 тис.

— Картина "Кіборги" про захисників Донецького аеропорту мала найбільший резонанс. Люди плакали. Після сеансу зустріли членів місцевої благодійної організації, які приймали на реабілітацію АТОшників. Розповідали про актора Олега Шульгу. Перед зйомками потрапив до них виснажений. Воював на Донбасі. Казав, після того, що побачив там — не може бути актором.

Олег Шульга зіграв одну з головних ролей у картині "Червоний" про повстання в таборі ГУЛАГу. Стрічкою закривали фестиваль у Верховині.

— Коли починали "Дні кіно" 15 років тому — не було нових українських фільмів. Показували класику. Сьогодні завдяки підтримці держави вони з'являються. Важливо, щоби їх побачили не лише жителі великих міст.

Отримали листа з селища Рокитне на Харківщині. Просять приїхати до них. Сьогодні половина українців не має в своєму населеному пункті кінотеатрів. Доступу до будь-яких творів мистецтва. У місті Кременець на Тернопільщині, що значно більше за Верховину, за радянських часів були чотири кінотеатри. Зараз жодного. Закривали їх через старіння обладнання.

Плануємо проводити "Дні кіно" по всій Україні.

У Верховині також показали комедії "Дзідзьо. Контрабас", "Припутні", українсько-словацьку кримінальну драму "Межа", фільм-казку "Сторожова застава", історичну драму "Чужа молитва".