Україна
28 грудня 2017
Угорщина продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію України, - посол в НАТО
Угорщина продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію Києва.
news-image

Попри позитивні для України висновки Венеційської комісії щодо відповідності мовної статті закону про освіту міжнародним зобов’язанням, Угорщина продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію Києва.

Таку думку висловив глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко в інтерв'ю "Укрінформу", пише «Є!».

"Маю визнати, що Угорщина не так читає висновки Венеційської комісії, як всі інші. Особливо це відчувається у публічній площині. У непублічному вимірі, я вважаю, що угорська сторона зробила певні висновки, але, на жаль, їх результати зовсім інші, ніж очікували ми. Зближення позицій не спостерігається. Готовності йти на двосторонні домовленості також", - сказав посол.

За словами Пристайка, втративши надію на застосування потужного міжнародно-правового важеля проти України, яким міг би бути негативний висновок Венеційської комісії, Угорщина не відступила, а, навпаки, заявляє про готовність йди до кінця, захищаючи "інтереси закарпатських угорців".

"Це – небезпечна та непродуктивна позиція", - наголосив глава Місії України при НАТО.

Нагадаємо, 11 грудня Європейська комісія "За демократію через право", більше відома як Венеціанська комісія, опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту".

Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Однак глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Венеціанської комісії є "абсолютно однозначним", і викладені в ньому пропозиції не можуть тлумачитися двозначно.

За словами Сійярто, з документа "Венеціанки" зрозуміло, що "правильне рішення" - це внесення змін у суперечливу 7 статтю закону "Про освіту."

Читайте також:Угорщина заявила, що Україна порушила зобов'язання перед НАТО