Політика
4 лютого 2015
Звернення України до Гааги буде або відхилене, або виконане лише частково - експерт
У такій ситуації можливі два варіанти розвитку подій.
news-image

Міжнародний кримінальний суд (МКС), розташований в Гаазі, не має права обмежувати перелік осіб, злочини яких будуть розслідуватися, тому звернення України до Гааги буде або відхилене, або сприйняте та виконане лише  частково, передає Є! Єдність.інфо

Про це йдеться в статті члена правління УГСПЛ Володимира Яворського, що опублікована на сайті Європейської правди.

Як повідомлялося раніше, Верховна рада затвердила звернення України до МКС, визнавши юрисдикцію суду щодо військових злочинів та злочинів проти людяності, вчинених на сході України починаючи з 27 лютого 2014 року.

"Постанова ВР оперує поняттям злочинів скоєних вищими посадовими особами Російської Федерації, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян. Фактично вона має на меті обмежити можливість розслідування злочинів, скоєних лише цими людьми", - зазначається в статті.

Читайте також: Гаазький трибунал буде розслідувати військові злочини в Україні. Рішення ВР

Це обмеження є некоректним і гарантовано буде відхилене МКС.

"Римський статут МКС не дозволяє державам робити жодних застережень. Держава має право лише визначити час, на який поширюється така юрисдикція... Також виникає питання поваги з боку України до Гаазького суду та його об'єктивності Яким чином той, хто здійснює розслідування (тобто МКС) може знати наперед, хто скоїв злочин? Це ж не українська система кримінального правосуддя, де злочинців визначають наперед і публічно оголошують", - пояснює експерт суть проблеми, що виникла через рішення ВР.

Експерт вважає, що у такій ситуації можливі два варіанти розвитку подій.

"Або МКС звернеться за додатковими роз’ясненнями подібної декларації до МЗС України, що фактично означатиме не прийняття такої декларації ВР. Або ж МКС не звертатиме увагу на вказані обмеження щодо осіб, котрі скоїли злочини й прийме декларацію у повному обсязі",  - стверджує він.

Читайте також: Українські активісти звернулися до Гааги зі скаргою на попередню владу

"В такому разі юрисдикція МКС поширюватиметься на всі можливі злочини, незалежно від того, чи вони вчинені "вищими посадовими особами РФ", чи будь-якими іншими особами, приміром, представниками України... тоді наслідки цієї постанови будуть зовсім іншими, ніж їх очікує наш уряд", - наголосив експорт.