Політика
2 січня 2018
Консул України спростувала заяву Польщі про десятки тисяч українських біженців
Дипломат вважає, що заяви польської влади про десятки тисяч біженців з України є виправданням Варшави перед ЄС через небажання дотримуватися міграційної політики.
news-image

Посольство України у Варшаві заперечує заяву польського прем'єр-міністра Матеуша Моравецького про десятки тисяч українських біженців у Польщі. Про це йдеться в коментарі керівника консульського відділення Посольства України в Польщі Світлани Криси телеканалу "112 Україна", передає «Є!»

За її словами, у порівнянні з попередніми роками кількість українських біженців у Польщі або охочих отримати міжнародний захист зменшилася, а цифра, озвучена главою польського Кабміну, не відповідає дійсності.

"Темі реальної кількості біженців з України в Польщі ми приділяємо увагу не вперше, тому що це питання також порушувала прем’єр-міністр Беата Шидло, тепер і Моравецький, вони називають кількість біженців з України високою, хоча насправді, згідно з офіційною інформацією управління з питань іноземців у Польщі, протягом січня-листопада 2017 року до цього управління звернулися лише 625 громадян України з проханням надати їм міжнародний захист. У порівнянні з попередніми роками, якщо ми візьмемо 2014 рік, то ця кількість зменшилася в 4 рази, а у порівнянні з 2016 роком - удвічі. Взагалі 21% громадян України попросили статусу біженця в 2017 році від загальної кількості іноземних громадян, які звертаються за міжнародним захистом", - заявила вона.

Дипломат зазначила, що українські громадяни переїжджають до Польщі та інших країн Євросоюзу також з метою працевлаштування.

“Наших громадян, які прибувають до країн ЄС і, зокрема, на територію Польщі, ми розцінюємо... як трудових мігрантів. Це перш за все люди, які приїжджають з метою працевлаштування, навчання, тому казати, що ці всі особи - біженці, немає жодного морального права", - заявила консул.

Вона додала, що заяви польської влади про десятки тисяч біженців з України є виправданням Варшави перед Євросоюзом у зв'язку з небажанням дотримуватися його міграційної політики.

"Це є чисто політичне питання, політичний аспект і виправдовування Республіки Польща перед іншими країнами ЄС у тому, щоб не приймати мігрантів з інших країн міграційного ризику", - констатувала український консул.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що влада країни нібито прийняла "кілька десятків, а можливо, сотень тисяч біженців з України".

Ряд країн Східної Європи заявили про небажання відкрити свої кордони для мігрантів. Зокрема, в уряді Польщі додали, що полегшують напруженість на східному фланзі Європейського Союзу, приймаючи "багато біженців з України".

Читайте також: У Польщі відкрили реєстр даних педофілів