Події
4 лютого 2015
ГПУ почала виробництво за фактом арешту в Криму одного з лідерів Меджлісу
news-image

Генеральна прокуратура Україна почала слідство за фактом незаконного позбавлення волі одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Про це повідомляє Є! Єдність.інфо з посиланням на прес-службу ГПУ.

"Генеральною прокуратурою України 3 лютого 2015 року зареєстровано кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України за фактом незаконного позбавлення волі одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що за інформацією в ЗМІ, 29 січня цього року на тимчасово окупованій території півострова Крим невстановленими особами, які представилися співробітниками правоохоронних органів Російської Федерації, незаконно затриманий заступник голови представницького органу кримських татар Ахтем Чийгоз.

"Зазначеними протиправними діями порушені права громадянина на свободу пересування і недоторканність, які закріплені в Конституції України. Генеральна прокуратура України продовжує приймати принципові та своєчасні заходи щодо захисту прав громадян на тимчасово окупованій території півострова Крим", - зазначають у ГПУ.

Читайте також: В Криму затримали заступника голови кримськотатарського Меджлісу

Як повідомлялося раніше, 29 січня в Криму представниками слідчого комітету РФ був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях.

За даними слідства, 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Автономної республіки Крим (Держради АРК) під час проведення демонстрації представників Меджлісу кримськотатарського народу невстановлені особи, "ігноруючи законні вимоги представників влади про припинення протиправних дій, стали закликати присутніх осіб кримськотатарської національності до непокори законним вимогам представників влади, застосування насильства". Київський районний суд Сімферополя обрав для Чийгоза запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого 2015 року.