Суспільство
5 січня 2018
Науковець Козловський розповів, як його захопили в полон
За словами Козловського, 27-го вранці пройшла інформація, що підірвали пам’ятник Леніну.
news-image

Український релігієзнавець Ігор Козловський не вважав абсолютною несподіванкою те, що його захопили в полон бойовики.

Про це він розповів "Громадському", передає «Є!».

Було певне відчуття, що все, що так чи інакше стосується України, українського, буде переслідуватись. Всі, хто мав проукраїнську позицію, виїхали або перейшли в режим тиші. Я також був у такому режимі, – зазначив науковець.

Він розповів, що напруга відчувалася з початку січня, коли заарештували Володимира Фомічова.

Потім все ставало зрозумілішим, коли ми бачили, що з’являлося багато людей, які спостерігали. Ти пішов до крамниці, щось придбав, повернувся додому, а потім дізнався, що таке спостереження дійсно було, = – поділився Козловський.

Він також розповів, що у карній справі, яку завели бойовики була оперативна інформація від людини на ім’я "Комар".

Він інформував, що Ігор Козловський має проукраїнську позицію, підтримував Майдан, був співорганізатором молитовного марафону, і всі його учні мають проукраїнську позицію.

І далі подробиці — з ким листується, з ким дружить. Мабуть, три чи чотири сторінки такого тексту. Я не встиг все прочитати. Було зрозуміло, що була дана команда "розробляти". Я не знаю, як довго вони розробляли. Якусь інформацію вони не могли отримати. Мабуть, тоді в них виникла ідея підставити, – пояснив науковець.

За словами Козловського, 27-го вранці пройшла інформація, що підірвали пам’ятник Леніну.

Вони начебто проводили рейд у цьому районі, де був пам’ятник, а я мешкав недалечко від площі. В цей день мене заарештували без ніяких звинувачень – просто опустили до підвалу, – додав він.

Науковець розповів, що взагалі не знав, що відбувається.

Коли вони прийшли через три дні й почали катування з мішком на голові, я нічого також не розумів. У руки далі два циліндричні предмети і сказали: "Що це?". Я ж не бачив, і вони сказали: "Це ваші гранати". З цього почалася карна справа, – зазначив Козловський.