Суспільство
5 січня 2018
Директор Укргідрометцентру: На території України середньорічна температура підвищується швидше, ніж у цілому по планеті
Директор Укргідрометцентру повідомив, що весна в Україну прийде раніше, ніж це було 30–40 років тому.
news-image

В Україні, як і в усьому світі, починаючи з 80-х років минулого століття, почала зростати середньорічна температура повітря, середня зимова температура зросла на 2–2,5 градуса, а тривалість зимового періоду значно скоротилася. Про це розповів директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда в ефірі "Радіо Свобода", передає «Є!».

Усе на земній кулі пов'язано, оскільки атмосфера розвивається за своїми законами. Наприклад, проникнення холодного арктичного повітря в південні регіони, на територію Сполучених Штатів викликає аналогічну хвилю тепла на території Атлантики і в Європі... Але, якщо говорити про багаторічний кліматичний режим, то в різних регіонах зміни відбуваються по-різному... Є регіони, де навпаки спостерігається зниження середньої річної температури повітря... Це регіони півночі Росії, але азіатської частини, – зазначив він.

Кульбіда додав, що глобальні та регіональні тенденції в Україні наближені до світових, спричинених глобальним потеплінням.

Хоча на території України середньорічна температура підвищується навіть швидше, ніж у цілому в середньому по території земної кулі, – розповів директор Укргідрометцентру.

Він додав, що в будь-якому разі весна в Україну прийде раніше, ніж це було 30–40 років тому, але не слід відкидати короткочасного повернення зимової погоди, пов'язаної з випаданням снігу і морозами.