Суспільство
7 січня 2018
Різдво-2018: що не можна робити у свято
Потрібно у цей день зробити якомога більше добрих справ, бути милосердним, не відмовляти в допомозі тим, хто її потребує.
news-image

Напередодні Різдва потрібно дотримуватися строгого посту і до Святого вечора нічого не їсти. Винятком є лише діти та хворі, їм можна їсти в цей день. Страви на столі в Святий вечір обов'язково мають бути пісними.

Після вечері на Святий вечір всі страви до настання Різдва зі столу прибирати не можна. Наші предки вірили, що це може понести неприємності. Крім того, кутю зі святкового столу приходять покуштувати в різдвяну ніч душі покійних родичів.

У Різдво не можна сваритися і лихословити. Потрібно у цей день зробити якомога більше добрих справ, бути милосердним, не відмовляти в допомозі тим, хто її потребує. Важливо також бути щедрими в цей день і дарувати подарунки своїм близьким людям, хоча б невеликі.

Будь-яка робота в Різдво також забороняється: прання, прибирання, робота по дому. Не можна також рибалити чи полювати.

Бажано в цей день насамперед відвідати церкву, а день Різдва присвятити Богові. Найсприятливішим проведенням цього свята буде зустріти його в колі сім'ї.

Існує така точка зору, що в Різдвяну ніч і в саме Різдво всі люди захищені від нечистої сили, а тому ворожіння не може нікому нашкодити. Тим не менш, гадати на Різдво заборонено, адже це вважається гріхом.

На верхівці ялинки повинна бути саме зірка, але не прикраса іншої форми. Якщо до Різдва на верхівці ялинки була інша іграшка, в Святий вечір варто її поміняти на зірку. Це обов'язково тому, що зірка символізує Віфлеємську зірку, яка сповістила весь світ про народження Ісуса Христа.

Також існує повір'я, що не можна зустрічати свято у старій одежі.

Дуже важливо в Різдво бути радісним і щасливим, не перебувати у похмурому настрої, хто б його не намагався зіпсувати, адже це дуже світле і велике свято.

Читайте також: Як зустрічають Святвечір у Західній Україні: традиції, що збереглися