Суспільство
7 січня 2018
Портников: Головний документ, який робить громадянина України цікавим для російських спецслужб, – паспорт
Віталій Портников: Поїздки в Росію поки не стали "квитком в один кінець". Це, швидше, знаменита "російська рулетка".
news-image

У  частини громадян України є ілюзія, що в Росії небезпека загрожує тільки людям, які відкрито виражають опозиційні цій країні політичні погляди, однак за фактом можуть затримати будь-якого українця. Таку думку висловив у колонці на сайті видання "Радіо Свобода" політичний оглядач Віталій Портников, передає «Є!».

Я змушений розчарувати як далеких від політики міщан, так і адептів "русского мира". Логіка авторитарних режимів та їхніх спеціальних служб відрізняється від тієї, до якої ви звикли в Україні. Небезпека однаково загрожує як активістам Майдану, так і тим, хто не підтримував народне повстання. Головний документ, який робить громадянина України цікавим для російських спецслужб – не посвідчення активіста чи волонтера, а паспорт, – наголосив він.

Політичний оглядач зазначив, що в РФ затримують українців не тому, що шукають їхню реальну провину, а щоб використовувати для пропаганди, дестабілізації ситуації в Україні або обміну.

Російським спецслужбам вигідно підтримувати у власному суспільстві атмосферу психозу, щоб виправдовувати агресивну політику Путіна. Отже, потрібні нові й нові "шпигуни" й "диверсанти". У Москві бачать, як болісно українське суспільство реагує на затримання власних громадян – у цьому Україна дійсно відрізняється від Росії, у якій до співвітчизників можуть ставитися як до сміття. Отже, треба затримувати нових і нових, – пояснив він.

Журналіст додав, що в такій ситуації політичні погляди захоплених українців не цікавлять спецслужб.

Прекрасний приклад з історії – післявоєнна депортація кримських татар чи народів Кавказу. Тоді депортували всіх – і тих, хто воював у лавах Червоної Армії, і тих, хто жив на окупованих територіях. І тих, хто не мав політичних поглядів, і тих, хто очолював місцеві партійні організації. Головним чинником у Сталіна – як раніше у Гітлера – було виключно етнічне походження, – підкреслив він.

На думку Портникова, відтоді Росія не сильно змінилася.

Для сучасного російського режиму ворог – кожна людина із тризубом на обкладинці паспорта. Бо цей тризуб – смерть путінізму. Просто – на щастя багатьох із тих, хто відвідує Росію – Кремль веде проти України гібридну війну... Тому поїздки до Росії поки що не стали "квитком в один кінець"... Це, швидше, знаменита "російська рулетка" – коли ти не знаєш, яка куля в пістолеті виявиться вбивчою, – підсумував він.