Політика
9 січня 2018
Україна не могла ігнорувати думку США у голосуванні щодо Єрусалима – Єльченко
Посол України в ООН запевнив, що ніякого тиску в цьому питанні не було.
news-image

Винесення резолюції щодо Єрусалима на Генасамблею ООН лише сприяло загостренню напруги навколо статусу міста, тому Україна за неї не голосувала. Про це сказав посол України в ООН Володимир Єльченко в інтерв’ю "Європейській правді", передає «Є!»

"Звичайно, ми не могли ігнорувати думку США. Але йдеться не про той факт, що американці погрожують припинити допомогу, а про те, що ця країна фактично на 100% підтримує нас в ООН, у Раді безпеки, взагалі у світі. Тобто ми почули прохання цієї країни, почули постпреда США Ніккі Гейлі, коли вона виклала свої аргументи з проханням зрозуміти їх і, якщо це можливо, не підтримувати резолюцію", - сказав Єльченко.

Він запевнив, що ніякого тиску ні на нього, ні на МЗС, ні на президента України в цьому питанні не було.

"Я з Ніккі Гейлі спілкувався по 10 разів на день, поки ми працювали в Раді безпеки, і жодного разу не було ані погроз, ані тиску. Наш мотив був іншим: йдеться не про суть питання, а про те, де воно розглядається. Для цих питань є Рада безпеки ООН, а не Генасамблея", - сказав посол.

Єльченко зазначив, що Україна пояснила свою позицію Ізраїлю, адже ситуація близько пов’язана з Кримом.

"Ми не можемо в одному випадку стояти на боці міжнародного права, а в іншому – ні, тільки тому, що це стосується не нас. Ми керуємося цим підходом в усіх принципових питаннях. Тому я думаю, що ця суперечка знята з порядку денного", - сказав він.

Нагадаємо, наприкінці грудня Генасамблея ООН голосувала за резолюцію, яка відкидає визнання Сполученими Штатами Єрусалима столицею Ізраїлю. Документ підтримали 128 держав.

Перед голосуванням президент США Дональд Трамп пригрозив, що Вашингтон може зменшити фінансову допомогу тим країнам, які проголосують за цю резолюцію.

Читайте також: Переговори про миротворців ООН на Донбасі провалилися через протидію РФ - посол