До березня ціни на цукор можуть зрости на 10%
В Україні ціни збільшаться на 5-10% до весни.
news-image

Асоціація "Укрцукор" прогнозує підвищення закупівельних цін на цукор на 5-10% до березня. Про це керівник аналітичного відділу асоціації Руслана Бутило повідомила в інтерв'ю Українським Новинам, передає «Є!»

"Якщо маємо на увазі закупівельні ціни, то вони підуть дещо вгору, але незначно. Ми дуже залежимо від світових цін. На перший погляд може здатися, що частка експорту в нашому виробництві не дуже велика, тому прямої прив'язки до міжнародних цін у нас начебто б немає, але по факту ми маємо ті самі тенденції - коли світ (світові ціни на цукор) іде вгору, Україна йде вгору, коли світ іде донизу, Україна йде донизу... Тому прогнозуємо, що в Україні ціни збільшаться десь на 5-10% до весни, і світ, за різними оцінками, теж піде нагору, але несуттєво", - сказала вона.

Бутило зазначила, що світові ціни на цукор залежать від ситуації в країнах - великих виробниках цукру, таких як Індія та Бразилія, і цін на нафту.

Крім того, вона повідомила, що після завершення сезону цукроваріння оптово-відпускні ціни піднімуться приблизно на 5-7%.

Наразі, зі слів Бутило, ціни на внутрішньому ринку нижчі порівняно з минулим роком. На її думку, це викликано тим, що впали ціни на світовому ринку порівняно з 2016 роком, а на внутрішньому ринку України був великий обсяг цукру.

Як повідомлялося, з 10 листопада по 11 грудня, за даними Державної служби статистики, середньозважені ціни на цукор знизилися на 4,7%, або на 0,63 гривні до 12,78 гривні/кг. Станом на початок 2017 року (10 січня) середньозважені ціни на цукор були на рівні 14,92 гривні/кг. Наприкінці серпня 2017 року з початком збирання цукрового буряка стартував сезон цукроваріння 2017/2018 (вересень 2017 - серпень 2018), прогноз виробництва цукру від асоціації "Укрцукор" становить 2 млн тонн, стільки ж було вироблено в минулому сезоні цукроваріння, при цьому внутрішнє споживання оцінюється в 1,5 млн тонн за рік.

Читайте також: У Полтаві пограбували машину волонтерів з подарунками для бійців