Події
9 січня 2018
Україна посіла перше місце в рейтингу паспортів серед країн СНД
У світовому рейтингу Україна посідає 44-те місце.
news-image

Завдяки отриманню безвізового доступу до країн Шенгенської зони Україна посіла перше місце в рейтингу паспортів серед країн СНД і 44-е у світі з 200 проаналізованих країн. Про це свідчать дані компанії Henley & Partners щодо щорічного Індексу паспортів, який ранжує країни за можливості відвідувати різні держави світу без візи, передає «Є!» із посиланням на УП.

Зазначається, що країна істотно поліпшила свої позиції завдяки отриманню безвізового доступу до країн Шенгенської зони в 2017 році.

Росія зайняла 48-е місце в Індексі, розділивши його з Республікою Молдовою та Чорногорією. Росіяни можуть відвідувати без візи 110 країн світу. Практично всі країни СНД поліпшили показники минулого року за кількістю країн з безвізовим в'їздом.

Дослідники додають, що протягом останніх п'яти років перше місце у світовому рейтингу незмінно зберігається за паспортом Німеччини.

Так, у 2018 році з німецьким паспортом можна подорожувати без візи в 177 країн світу, що на одну країну більше, ніж в минулому році. Друге місце дісталося Сінгапуру (176 країн), третє розділили відразу вісім держав: Великобританія, Данія, Італія, Норвегія, Фінляндія, Франція, Швеція, Японія. Громадяни цих країн отримали можливість відвідувати без візи 175 країн світу.

Більшість з них за рік поліпшили показники безвізового доступу в інші країни.

У країнах, в яких діють програми отримання громадянства через інвестиції, найширший вибір держав з безвізовим в'їздом пропонує паспорт Австрії (174 країни). Розмір необхідних інвестицій для отримання австрійського паспорта - EUR 8-10 млн.

Мальта і Кіпр, громадянство яких можна отримати за інвестиції в розмірі EUR 1-2 млн, пропонують безвізовий доступ в 169 і 159 країн відповідно.

Серед карибських країн з інвестиційними програмами наймобільнішим паспортом є паспорт Сент-Кітс і Невіс з безвізовим доступом в 139 країн світу.

Останнє місце в рейтингу дісталося Афганістану, громадянам якого відкритий безвізовий доступ в 24 країни світу.

Індекс паспортів Henley & Partners, раніше відомий як індекс візових обмежень (перейменований в 2018 році), видається з 2006 року у співпраці з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (IATA), яка підтримує найбільшу в світі базу туристичної інформації.

Раніше повідомлялося, що в червні український паспорт отримав найвищий результат з усіх пострадянських країн, крім країн Балтії, зайнявши 30 місце в рейтингу паспортів світу.

Читайте також: Імміграція з України до Ізраїлю зросла на 20%