Події
9 січня 2018
Поліція вимагала хабар від білоруса, який отримав громадянство України
Кохнович стверджує, що під час обшуку йому підкинули зброю.
news-image

Українські правоохоронці почали переслідувати білоруського бізнесмена Тимофія Кохновича після кількох років життя в Україні у статусі політичного біженця та отримання українського громадянства.

Про це повідомляє білоруська служба "Радіо" Свобода".

Відзначається, що 29 грудня 2017 року правоохоронні органи провели обшук в його будинку і затримали спочатку як громадянина України, а пізніше - як громадянина Білорусі, якого розшукують білоруські правоохоронці за звинуваченнями в незаконній підприємницькій діяльності.

Кохнович стверджує, що під час обшуку йому підкинули зброю.

У бесіді з кореспондентом "Радіо Свободи" він заявив, що українські правоохоронці вимагали у нього викуп за припинення справи про екстрадицію спочатку в розмірі 300 тисяч, а пізніше - 50 тисяч доларів.

"Ця історія тягнеться з серпня, коли я безпосередньо відмовився платити. А у вересні завели справу, на підставі якої і прийшли з обшуком. Слідчий вважає, що у мене в будинку зберігаються боєприпаси, і на цій підставі суд дав санкцію на обшук. Під час цього обшуку мені підкинули патрони, і це підтверджує відеофіксація", - розповів білорус.

За його словами, в Мінську він був власником компанії, яка працювала на ринку цінних паперів. Але через те, що він фінансово підтримував опозицію, йому довелося виїхати, спочатку в Москву, а потім - в Україну, де прожив 10 років.

"В Україні я працюю на ринку страхування. А в матеріалах української справи місцеві правоохоронці використовували запит Білорусі з 2008 року. До сих пір я нікому не був потрібен. Хоча, чесно кажучи, протягом усіх десяти років мого перебування в Україні мене не раз викликали в правоохоронні органи, і все це завершувалося пояснювальними записками ", - пояснив Кохновіч.

Він додав, що ніколи не ховався відповідав на всі питання. Зараз же, на його думку, хтось вирішив, що він може поділитися своїми засобами.

"Я громадянин України. Мене незаконно затримали, незаконно утримували в ізоляторі майже чотири дні. Суд взяв до уваги оригінал мого паспорта, свідоцтво про шлюб, про народження моїх дітей, всю історію отримання українського громадянства. І відмовив прокуратурі в моєму арешті. Я тепер на волі, і мені не висунули ніяких звинувачень ", - сказав Кохнович.

За його словами, він не відчуває себе в безпеці і у нього немає іншого виходу, як захищати себе в рамках правового поля України, і разом з адвокатами писати заяви про незаконні дії.

Читайте також: У 16 людей в Миколаєві підтвердився гепатит А: розпочато розслідування
Читайте також: Невідомий повідомив про замінування поїздів у Києві та Фастові