НБУ відмовляється від валютних аукціонів. Тепер тільки реальний курс
Нацбанк також підвищує з 6 лютого облікову ставку з 14% до 19,5%
news-image

Нацбанк відмовився від індикативного курсу гривні, заявив заступник директора генерального економічного департаменту НБУ Сергій Ніколайчук.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "РБК-Україна".

"Припинення з 5 лютого щоденних валютних аукціонів з відмовою від індикативного курсу гривні. Курс гривні буде встановлюватися банками на підставі об'єктивних параметрів ринкового попиту і пропозиції", - заявив Ніколайчук.
"Це буде сприяти усуненню невизначеності механізму ціноутворення на кредитні курси та іноземну валюту на міжбанку, а також дієвості монетарних механізмів НБУ", - додав він.

За його словами, рішення прийняті згідно з розробленими рекомендаціями Комітету з монетарної політики на підставі аналізу перспектив розвитку економіки та грошово-кредитного ринку.

"Основні зміни полягають у посиленні дієвості облікової ставки як базової ставки грошово-кредитної політики. Процентні ставки по інструментам регулювання ліквідності будуть визначатися в залежності від рівня облікової ставки", - заявив представник НБУ.

Ніколайчук також повідомив, що НБУ підвищує з 6 лютого облікову ставку з 14% до 19,5%.

"Основною причиною такого рішення є посилення інфляційних ризиків, які будуть залишатися високими в найближчій перспективі, відображаючи в першу чергу значний рівень невизначеності щодо розвитку подій на сході України", - заявив він.

Нагадаємо, що НБУ 4 лютого продав банкам на валютному аукціоні 3 млн дол. за середньозваженим курсом 16,4183 грн/дол. Разом з тим, ціна долара на чорному ринку перевищує 20 грн.