Світ
10 січня 2018
У Молдові офіційно заборонили російські новини
Закон про внесення поправок у Кодекс про телебачення та радіо терміново ухвалив парламент Молдови одразу у двох читаннях 7 грудня 2017 року.
news-image

Голова парламенту Молдови Андріан Канду, який за рішенням Конституційного суду виконує обов’язки президента, підписав закон "про боротьбу з російською пропагандою".

Він забороняє ретрансляцію в країні російських новин та інформаційно-аналітичних програм.

Про це пише "Інтерфакс-Україна", повідомляє «Є!».

Закон про внесення поправок у Кодекс про телебачення та радіо терміново ухвалив парламент Молдови одразу у двох читаннях 7 грудня 2017 року.

Він передбачає заборону ретрансляції в Молдові інформаційних, інформаційно-аналітичних, політичних і воєнних передач з країн, які не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

За цими змінами, новини, які можуть транслювати молдавські теле- та радіомовники, можуть бути зроблені тільки в країнах ЄС, США, Канаді та країнах, які ратифікували конвенцію про транскордонне телебачення (Росія її не ратифікувала).

За порушення передбачені штрафи у сумі від 40 до 70 тис. леїв (від 2 до 4 тис. доларів), за повторне порушення — від 70 до 100 тис. леїв (від 4 до майже 6 тис. доларів).

Нагадаємо, проросійський президент Ігор Додон категорично відмовився підписувати закон і повернув його парламенту 21 грудня, але депутати парламентської більшості 22 грудня повторно проголосували за його ухвалення в тій же редакції, без врахування думки президента.

Ігор Додон знову відхилив закон.

Мовляв, він "антидемократичний", обмежує свободу слова і плюралізм думок.

Проросійський президент вважає, що цей закон "грубо порушує конституційні права більшості населення країни".

"Близько 70% молдовських громадян вважають Російську Федерацію дружньою державою", – написав Додон у Facebook.

За законодавством, президент може повернути закон в парламент, але лише один раз. Якщо парламент проголосує повторно, глава держави повинен підписати.

За рішенням Конституційного суду, якщо президент і після повторного голосування відмовляється підписувати закон, то після спецзвернення у Конституційний суд, його повноваження переходять до голови парламенту, який може підписати закон замість президента.

Закон вступить у силу найближчим часом, після публікації в "Офіційному моніторі".

Читайте також:Моліться: Додон пригрозив молдовському уряду і більшості ударом у відповідь