Події
11 січня 2018
Священик УПЦ МП з Запоріжжя покидає єпархію через заборону йому розмовляти українською
Висловити свою позицію о. Анатолію не дали - його виступ перервали, бо він розмовляв українською мовою.
news-image
На зборах Запорізької єпархії УПЦ Московського патріархату розгорівся скандал через виступ українською мовою ієрея Анатолія (Ревтова). Про це розповів сам священик, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

Інцидент трапився 10 січня. На зборах, зокрема, обговорювали коментарі о. Анатолія у соцмережах з критикою проросійського курсу УПЦ МП (зокрема, стосовно скандалу після відмови священика цієї церкви відспівувати загиблу дитину, охрещену священиком Київського патріархату).

Висловити свою позицію о. Анатолію не дали - його виступ перервали, бо він розмовляв українською мовою.

"Миряни, одразу закричали: "Говорите на русском". Я їм кажу: українська - моя державна мова. А потім до мене підбігає секретар єпархії, каже: "Ты когда к нам пришел 4 года назад, ты говорил на русском". Кажу йому: "Але після того ваша держава напала на мою державу. Люди змінюються, я змінився". Вони (парафіяни - ред.) кричали, штовхалися", - розповів священик.

Він розповів виданню, що тепер продовжувати служіння в УПЦ МП не зможе. А також додає, що його проукраїнські погляди вже давно призводили до непорозумінь з іншими членами єпархії.

"Ця церква не є українською. Вона використовує гроші України, заробляє на ній, і водночас ненавидить її. Яка це українська церква, якщо в ній ікона царя висить? Я єдиний в єпархії служив українською - півтора роки поспіль. Один раз я намагався почати проповідь українською, іншим разом просто говорив нею з людьми в соборі - обидва рази настоятель мене за це сварив - мовляв, тебе тут ніхто не зрозуміє", - розповів о. Анатолій.

Нагадаємо, у Запоріжжі священник Московського патріархату відмовився відспівувати померлу 2-річну дитину, через те, що вона була охрещена священником Київського патріархату. Як наслідок, за закликом блогера Юрія Гудименка багатьма містах України прокотилась акція #принесиляльку, під час якої її учасники приносили попід церкви УПЦ МП (у т.ч. до Києво-Печерської Лаври) дитячі іграшки.

У Запоріжжі охорона однієї з церков МП побила учасників цього флеш-мобу.

Читайте також:У Запоріжжі активістів побили біля храму УПЦ МП