Суспільство
12 січня 2018
Інфекціоніст МОЗ проінформував, кому не варто робити щеплення від кору
Кір дуже заразний, практично всі, хто стикається з вірусом і не має імунітету, хворіє.
news-image

Головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) Ольга Голубовська розповіла, кому варто робити щеплення від кору, а кому краще утриматися від процедури.

Фахівець порадила всім батькам, які приймають рішення про вакцинацію своїх дітей, пам’ятати, що кір – це досить важке інфекційне захворювання, що супроводжується зміною декількох періодів хвороби, досить тривалими у часі і має ряд важких ускладнень.

Інформує «Є!», з посиланням на informator.news.

Кір дуже заразний, практично всі, хто стикається з вірусом і не має імунітету, хворіє, однак специфічна профілактика проти хвороби набагато ефективніша, ніж, наприклад, вакцинопрофілактика грипу.

Також, згідно з рекомендаціями Дорадчого комітету Центрів по контролю і профілактиці захворювань США (CDC), які приводить експерт, рекомендувати вакцинацію можна студентам після закінчення школи без підтвердження імунітету проти кору та людям, які народилися під час або після 1957 року, в яких немає докази імунітету (наявність антитіл).

При цьому, тим, хто планує міжнародну подорож, особливо в країни з високою поширеністю кору, рекомендується вакцинація, починаючи з шестимісячного віку .

А екстрену вакцинопрофілактику варто зробити не імунним дітям протягом перших 3-х діб після контакту з хворим на кір.

Також, згідно з наведеними рекомендаціями CDC, щеплення не варто робити людям із загрозливою для життя алергічною реакцією на неоміцин або інший компонент вакцини, яка виникла на первинне введення. Та у випадку, якщо людина хвора на момент вакцинації. Не рекомендується робити щеплення вагітним жінкам, тож після вакцинації необхідно уникати вагітності протягом 4 тижнів після вакцинації.

Також лікаря потрібно інформувати наявність будь-якого імунодефіцитного стану, включаючи онкозахворювання, приймання хіміопрепаратів і / або променевої терапії, про отримання будь-якої вакцини протягом останніх 4-х тижнів, препарати крові, та випадки зниження рівня тромбоцитів, – всі ці останні положення можуть служити причиною для відмови або відстрочки вакцинації.

Читайте також: Японія обладнала 11 українських лікарень цифровими рентгенівськими системами