Суспільство
13 січня 2018
На Харківщині з початку року не зафіксовано жодного випадку захворювання на кір - епідеміолог
Єдиний засіб профілактики кору - щеплення.
news-image
З початку року в Харкові й області не зафіксовано жодного випадку захворювання на кір.

Про це сказала на прес-конференції завідувач відділення організації епіддосліджень Харківського обласного лабораторного центру Тетяна Карлова, повідомляє кореспондент Укрінформу, передає «Є!».

Якщо в 2017 році в регіоні було виявлено 11 поодиноких випадків цього захворювання, то з початку поточного року - жодного, - зазначила Карлова.

За її словами, є небезпека того, що кір можуть завезти в Харківську область, у тому числі з ближньої Дніпропетровської області, де є складна ситуація по кору.

На території України зафіксовано вірус, який раніше тут не зустрічався, скоріш за все, його завезли з інших країн. Отже, населення не має до нього імунітету. Саме тому є небезпека виникнення епідемії, - додала Карлова.

За її словами, єдиний засіб профілактики кору - щеплення. "Вакцина зараз є в наявності, про що населення сповіщене всіма доступними способами, в тому числі, через ЗМІ", - додала епідеміолог.

Ми постійно роз'яснюємо, що щеплення роблять дітям у 12 місяців. Після цього дитину треба прищепити повторно, ревакцинація призначається в 6 років. Особливо рекомендуємо прищепити тих дітей, які з тих чи інших причин або взагалі не прищеплені від кору, або не були ревакциновані, - пояснила Карлова.

За її словами, МОЗ України рекомендує прищеплювати молодь до 30 років, якщо не було щеплення в дитинстві: "Людям старшого віку вакцинація від кору не потрібна".

Як повідомлялося, в Дніпропетровській області впродовж 2017 р. і перших днів 2018 р. захворюваність на кір виросла в 26 разів, зареєстровано 63 випадки проти 2 випадків у 2016 році.

В Одеській області з початку 2018 року зареєстровано 122 випадки кору, з середини квітня 2017 р. (початок спалаху) діагноз "кір" поставлено більш як 700 особам. З них 63% (423 людини) - діти. Від ускладнень кору померли 6 осіб, у тому числі четверо дітей. Кір небезпечний ускладненнями - пневмонією, менінгітом, енцефалітом.