Війна
5 лютого 2015
Порошенко: Я готовий ввести воєнний стан по всій країні, а миротворці Україні не потрібні
Він також наголосив, що "чеченський варіант" вирішення кризи на сході України є неможливим
news-image

Президент України дав інтерв'ю виданню El Pais для спеціального додатку "Європа", де заявив, що готовий ввести воєнний стан по всій країні.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на Inopressa.ru.

"Якщо наростання конфлікту продовжиться, я готовий оголосити воєнний стан у всій країні, і Рада це підтримає. Поки я цього не роблю, бо це передбачало б обмеження демократії та свобод, а також стало б загрозою для розвитку економіки", - пояснив президент України.

Кореспондент прямо запитала Порошенко, чи пропонував йому Путін підійти до проблеми Східної України так, як він "врегулював" конфлікт у Чечні, купивши лояльність і дозволивши еліті кавказької республіки вести себе як заманеться?

На це Порошенко відповів, що Чечню та Донбас порівнювати недоречно.

"Ми - не Чечня, і я не хочу вирішувати проблему так, як у Чечні, де десятки тисяч людей загинули на війні, яка стала національною катастрофою для цілого народу. Щоб домовитися в Україні, ми не потребуємо допомоги Путіна, але Путін може надати нам велику допомогу, якщо виведе звідси свої війська і закриє кордон. Крім того, в Чечні генерал Дудаєв і його люди мали свої власні критерії; партизани сходу України не приймають рішень самостійно, вони - маріонетки Росії ", - заявив президент.

Порошенко також наголосив, що він президент миру, а не війни. Він заявив, що Україна потребує оборонну зброю, в першу чергу, а також засоби шифрованого зв'язку для командування військами, безпілотники, засоби електронної війни, радари для встановлення джерел атак. 

Він наголосив, що Україна вже отримала першу партію озброєнь "з обмеженим потенціалом" від США, Польщі, Франції та інших країн.

Крім того, він не підтримує ідеї знаходження міжнародних миротворців для закриття кордону з Росією.

"Ми не хочемо присутності окупаційних військ (...) Україна сама може контролювати свої кордони", - заявив Порошенко.