Долар виросте до 20-25 грн, зате валюта з’явиться в обмінниках, - експерт коментує рішення НБУ
Рішення НБУ відімнити індикативний курс і різко підвищити облікову ставку запізніле, але в цілому правильне
news-image

Курс долара в Україні виросте до 20-25 грн, зате валюта з’явиться в обмінниках, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Сегодня".

Він зазначив, що рішення НБУ відімнити індикативний курс і різко підвищити облікову ставку запізніле, але в цілому правильне.

"Якщо НБУ дійсно буде встановлювати офіційний курс по ринкових операціях, то швидше за все курс виросте до 20 грн, навіть може до 25 грн, але при цьому не буде "чорного" ринку, і можна буде купити валюту в банківських обмінниках", – вважає Охріменко.

Однак, за його словами, чекати миттєвих змін не варто, для цього потрібен час, в кращому випадку, це все відбудеться через два-три тижні.

На думку Охріменка, одночасно з "вирівнюванням" курсів підвищення облікової ставки призведе до того, що вартість грошей в Україні зросте, і це буде частково стримувати тиск на валютний ринок.

"Тому можна очікувати, що навіть якщо курс виросте до 25 грн, потім може бути ревальвація до 20 і навіть 18 грн. Все буде залежати від того, наскільки активно населення буде міняти валюту вже за новим курсом. У цій ситуації населенню потрібно бути дуже обережним і не поспішати скуповувати валюту, яка з’явиться в банківських обмінниках, тому що можна купити дуже і дуже дорого", – резюмував Охріменко.

Нагадаємо, що з сьогоднішнього дня, 5 лютого, НБУ припиняє проводити валютні аукціони на міжбанку і скасовує свій індикативний курс. Облікова ставка зросте вже завтра, 6 лютого, з 14% до 19,5%.