Приватбанку до націоналізації завдали $ 5,5 млрд збитків через схеми відмивання коштів - Kroll
Існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб.
news-image

Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що Приватбанк був об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом 10 років до націоналізації, що завдало збитків банку щонайменше на $ 5,5 млрд.

Про це йдеться в результатах розслідування, передає Національний банк України (НБУ), пише «Є!» з посиланням на Новое Время.

"Існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб", - йдеться в повідомленні НБУ.

Відзначається, що до націоналізації Приватбанку у грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб.

Уже наприкінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано у кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Більшість із них не погашені та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в ,5 млрд.

Згідно з повідомленням, механізми для маскування джерел та реального призначення кредитів мають риси скоординованої схеми відмивання коштів.

Kroll вважає, що обсяг операцій та швидкість їх проведення (упродовж кількох хвилин між операціями), а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV), свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів та інших зацікавлених сторін.

Читайте також:На міжнародному валютному ринку назвали кращий український банк