Суспільство
18 січня 2018
Водохреща 2018: лікарі пояснили користь і шкоду купання у крижаній воді
Коли говорять про цілющий вплив купання в ополонці, то мають на увазі, перш за все, систематичне моржування, а не разове занурення на Водохреща.
news-image

Занурення у холодну воду взимку - небезпечний екстрим чи користь для здоров'я. Пояснюють гінеколог, судинний хірург і отоларинголог, пише «Є!» з посиланням на РБК.

19 січня, у день Водохреща, прийнято занурюватися в ополонку. Як показує практика, більшість купальників – люди, які інші 364 дні на рік про моржування навіть не замислюються.

Чи дійсно таке занурення корисне і як саме воно впливає на здоров'я? На ці запитання відповідають провідні лікарі клініки "Добробут". Юлія Шукліна, оториноларинголог, керівник напрямку хірургії голови та шиї МС "Добробут":

"Перед зануренням – на огляд до лікаря!"

Коли говорять про цілющий вплив купання в ополонці, то мають на увазі, перш за все, систематичне моржування, а не разове занурення на Водохреща, каже лікар. 

“Якщо людина загартовується систематично (приймає контрастний душ, ходить босоніж по снігу, відвідує сауну), то і зимове купання буде для неї корисним. Короткочасна дія холоду викликає викид в кров біологічно активних речовин і гормонів (зокрема, гормонів радості-ендорфінів і серотоніну – ось чому, вийшовши на берег, людина буквально літає від щастя). Важливо дотримуватися правила: швидко зануритися з головою, одразу ж вийти на берег, розтертися махровим рушником і переодягнутися в сухий теплий одяг. Можна зробити кілька фізичних вправ, випити чаю або какао", - пояснює фахівець.

Якщо ж ви не гартувалися, а 19 січня хочете за традицією зануритися в ополонку, то хоча б сходіть напередодні на профогляд до терапевта або сімейного лікаря, радить Шукліна.

“Важливо, щоб фахівець оцінив поточний стан вашого здоров'я, оскільки наявність тромбів, проблеми з серцем, легеневі захворювання у поєднанні з наднизькими температурами можуть призвести до дуже серйозних негативних наслідків. Якщо є найменші сумніви, від купання в ополонці краще відмовитися. Ви можете набрати святу воду в храмі і вдома випити її, умити обличчя і руки", - підкреслює доктор.

Ростислав Агабабов, гінеколог:

"Переохолодження небезпечне для жіночого здоров'я" Переохолодження стимулює загострення будь-яких хронічних запальних процесів, у тому числі і репродуктивної сфери, впевнений Ростислав Агабабов.
“Тому якщо у вас є якісь неполадки по гінекологічній частині, від занурення в ополонку краще відмовитися. Те саме стосується і вагітних. В останні роки нерідко можна бачити біля водохресної ополонки і майбутніх матусь, які, слідуючи новомодним віянням, також занурюються у крижану воду. Це великий ризик на будь-якому терміні, адже така стресова процедура може ускладнити перебіг вагітності, аж до ризику її переривання. Також занурення в ополонку протипоказане жінкам у період лактації", - підкреслює він.

Купання під час місячних – досить спірне питання. Згідно з церковними статутами, жінкам в період менструації не слід брати участі в сакральних обрядах. Потрібно пам'ятати і про те, що в ці дні жіночий організм особливо чутливий до будь-яких агресивних впливів, а занурення в крижану воду, безперечно, є стресом.

І ще один момент: будучи гігроскопічними, гігієнічні тампони поглинають як менструальні виділення, так і воду у водоймі, з усіма бактеріями і мікробами, які там присутні. Тому з точки зору здоров'я краще долучитися до свята, відвідавши храм, помолившись і покаявшись.

Це не менше (а то й більше!) важливо, ніж занурення в ополонку.

Володимир Герасимов, судинний хірург: 

"Контрастні температури тренують судини" Для здоров'я серцево-судинної системи показаний систематичний (а не одноразовий!) вплив контрастних температур, впевнений Володимир Герасимов. “Регулярні загартовування тонізують судини, регулюють кров'яний тиск, поліпшують обмін речовин і підвищують захисні функції організму. Людина відчуває себе більш бадьорою, повною сил, до неї перестають "чіплятися" застуди. Загартовування корисно для всієї судинної системи: не тільки для артерій, але і для вен (профілактика варикозного розширення)", - роз'яснює лікар.

При цьому важливо пам'ятати про протипоказання до моржування, каже він. 

“Це стенокардія, гіпертонія, аритмія, запальні захворювання, проблеми з дихальними шляхами, захворювання нервової системи, цукровий діабет. Якщо після виходу з води спостерігається почастішання серцебиття, відчувається брак повітря (людині важко дихати), слід якомога швидше звернутися до лікаря. Ці ознаки можуть вказувати на розвиток серцевого нападу. Взагалі, краще купатися в спеціально обладнаних місцях. По-перше, вони пристосовані для заходу у воду і виходу з неї. А по-друге, на Водохреща там, як правило, чергують карети швидкої допомоги, та у разі необхідності лікарі зможуть оперативно надати допомогу", - підсумовує Володимир Герасимов.

Читайте також:Водохреща-2018: де в Києві можна скупатись

Читайте також:У Львові на Водохреща заборонять купатись у звичайних водоймах і встановлять місця для пірнання