Суспільство
19 січня 2018
МОЗ закликало українців до вакцинації від дифтерії
У 1990-х роках дифтерія вбила майже 700 українців.
news-image

Єдиний спосіб захистити себе і дітей від смертельно небезпечного захворювання – дифтерії – зробити щеплення. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Відомство зазначило, що під час епідемії дифтерії в 1991–1998 роках, спричиненої недостатнім рівнем вакцинації дітей та ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіло майже 20 тис. осіб. 696 із них – померли.

МОЗ повідомляє про наявність в Україні безкоштовної вакцини проти дифтерії.

Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції, проте ризик померти від дифтерії набагато вищий, ніж ризик серйозної реакції на вакцину. Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні. Побічні ефекти, такі як болісні відчуття і припухлість у місці ін'єкції або невелике підвищення температури, – це звичайне явище, – ідеться в повідомленні.

За інформацією міністерства, станом на 1 січня в Україні було 2,7 млн доз вакцини АКДП, 700 тис. доз АДС і 6,1 млн доз АДС-М. Усі вони захищають від дифтерії.

Протягом 11 місяців 2017 року, за даними МОЗ, три дози вакцини від дифтерії дістали 45,4% дітей віком 18 місяців. Ревакцинацію пройшли 38,7% дорослих.

Для лікування захворювання в Україні є 900 доз протидифтерійної сироватки, отриманої наприкінці 2017 року як гуманітарна допомога.

На 2018 рік МОЗ передбачило в бюджеті 40,2 млн грн на препарати для лікування дифтерії та інших небезпечних інфекційних захворювань, що супроводжуються високим рівнем смертності.

Педіатр Євген Комаровський заявив 16 січня, що після кору дифтерія "обов'язково прийде". 

Є біологічні закони. Помре багато людей. Тому, будь ласка, зробіть щеплення, не чекайте, – звернувся він до українців.