Політика
5 лютого 2015
НАТО планує посилити позиції в Східній Європі
news-image

НАТО збирається оголосити деталі плану зі зміцнення військової присутності альянсу в Східній Європі, в той час як в Україні тривають бої, повідомляє Є! Єдність.інфо з посиланням на ВВС

Генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що це буде найбільшим зміцненням колективної оборони альянсу після кінця холодної війни.

Виступаючи перед міністрами оборони країн-членів НАТО у четвер в Брюсселі, він сказав:

"Це наша відповідь на агресивні дії, які ми бачимо з боку Росії, на порушення норм міжнародного права і анексію Криму".

Цей крок має на меті переконати країни-члени альянсу в Східній Європі, які можуть побоюватися наслідків поширення українського конфлікту.

Швидке реагуванняПан Столтенберг підтвердив, що передові загони чисельністю до п'яти тисяч військовослужбовців будуть розміщені в Східній Європі поряд з мережею дрібних командних центрів в трьох країнах Балтії, а також Польщі, Румунії та Болгарії.

Тим часом, держсекретар США Джон Керрі зустрівся в Києві з президентом України Петром Порошенко і прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком. Наразі США вирішують, чи постачати Україні зброю для боротьби з проросійськими сепаратистами.

Досі США надавали лише нелетальну допомогу Україні.

Читайте також: Подальша агресія РФ не залишиться без відповіді - комісія Україна-НАТО

В середу Ештон Картер, який, як очікується, стане наступним американським міністром оборони, сказав, що він виступає за надання озброєння Україні.

Кореспондент ВВС з дипломатичних питань Джонатан Маркус каже, що хоча НАТО розглядає свої дії як такі, що носять виключно оборонний характер, у Москві на них дивляться інакше.

Якщо НАТО вирішить озброювати українську армію, напруженість може зрости, додає він.