Київ
22 січня 2018
У центрі Києва вводять у дію потужну електропідстанцію
Підстанцію було збудовано в 2000 році – тоді вона вважалась однією з найбільш потужних та сучасних в країні.
news-image

Київенерго завершує розпочату в 2017 р. реконструкцію електричної підстанції «Центр» 110/10 кВ, яка відповідає за якість та стабільність електропостачання центральних районів столиці. Про це повідомляє прес-служба компанії. Про це пише «Є!» з посиланням на Вечірній Київ.

Підстанцію було збудовано в 2000 році – тоді вона вважалась однією з найбільш потужних та сучасних в країні. Однак з часом, переважно через зростання попиту на електроенергію з боку існуючих та нових споживачів, її потужності стало бракувати.

Водночас в центрі Києва зосереджені об’єкти загальнодержавного значення – адміністрації органів державної влади, заклади науки та культури, релігійні храми, історичні пам’ятки й архітектурні ансамблі,  бізнес-центри, а також житлові будинки і об’єкти соціальної інфраструктури. Існуючої донедавна потужності підстанції  80 МВА не вистачало для підключення нових споживачів, виникали труднощі з резервуванням потужності у випадку  аварійного відключення одного з трансформаторів.

Для подолання дефіциту та підвищення надійності і якості електропостачання клієнтів КИЇВЕНЕРГО встановило на підстанції «Центр» два силові трансформатори по 63 МВА кожний, на третину збільшивши її потужність. Таким чином, для центру  Києва створено резерв потужності 40 МВА (для порівняння, щоб забезпечити електроенергіэю ТРЦ «Гулівер», необхідно 4,5 МВА).

Підстанцію обладнали новими вимикачами і сучасними мікропроцесорними пристроями релейного захисту та автоматики 10 кВ, повністю переоснастили 68 комірок 10 кВ,  встановили в кожній комірці лічильники комерційного і технічного обліку електроенергії. Сучасна автоматизована система  управління підвищує можливості оперативного реагування на будь-яку аварійну ситуацію – аналіз режимів роботи та відхилення від норми не потребує втручання диспетчера, процес  відбувається автоматично.

Інвестиції в реконструкцію підстанції «Центр» склали 56,5 млн грн. Це один з кроків компанії до впровадження в столиці концепції «інтелектуальної» електроенергетики.  «Київенерго» першим в Україні розпочало проектування, будівництво та модернізацію обладнання й мереж за технологіями Smart Grid  («розумні» мережі електропостачання). Трансформаторні підстанції на вулицях Княжий Затон та Велика Васильківська обладнані автоматизованими системами управління, які дозволяють без людського втручання контролювати параметри якості електроенергії  та оперативно реагувати на будь-які відхилення від норми, перемикати лінії в автоматичному режимі.

У планах компанії щорічно збільшувати інвестиції в Smart Grid технології. Це дозволить підвищити якість та надійність електропостачання, побудувати принципово нову для України систему електропостачання.

Читайте також:У центрі Києва - масштабна пожежа, палає будинок