Суспільство
22 січня 2018
Скоропадський, Петлюра і Махно: Порошенко закликав вчити історію
Порошенко виділив три книги, необхідних, на його думку, до прочитання.
news-image

Президент Петро Порошенко закликав українців вчити історію і робити правильні висновки. Про це він заявив під час виступу з нагоди Дня соборності України. Трансляцію вів телеканал "112 Україна", пише «Є!».

"Четвертий Універсал і "Акт злуки" відносяться до числа найважливіших документів національно-визвольної боротьби. Повертатися у своїх виступах до тих подій мені доводилося неодноразово... Скажіть мені, а навіщо така увага до історії? Дозвольте пояснити: я не збираюся ставати професором історії і зовсім не маю наміру диктувати історикам бачення тих давніх подій. Я не хочу категорично давати персональні оцінки політичним діячам того часу. У надзвичайно складних обставинах вони приймали епохальні рішення і допускали тяжкі помилки. За все це вони і славу поділяють одну на всіх, і відповідальність несуть загальну. Наш з вами обов'язок зробити правильні висновки з уроків історії", - сказав президент.

Крім того, Порошенко виділив три книги, необхідних, на його думку, до прочитання.

"Минулого року "Спогадами" Павла Скоропадського я був настільки вражений, що наполегливо радив прочитати їх усім політикам, чиновникам, депутатам. Мені ж на день народження подарували контрпропагандистську брошуру Симона Петлюри, яка має символічну назву "Московська воша". Вона зовсім не ксенофобська, тому що є самокритичний розділ "Свої гниди". Думаю, повчально було б погортати ще й Махна. Напевно, єдина фігура в історії, яка, як стверджують деякі вчені, на власних грошах друкувала офіційний дозвіл ці гроші підробляти", - додав Порошенко.

Нагадаємо, що в Україні сьогодні відзначають День соборності. У Києві українці створили "живий ланцюг" на мосту Патона і розгорнули величезний прапор.

Раніше Порошенко відкрив виставку в Музеї історії Києва, а також взяв участь у церемонії покладання квітів до пам'ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському з нагоди Дня соборності України та 100-річчю проголошення незалежності Української Народної Республіки.

Читайте також:В Україні вшановують 100-річчя проголошення незалежності УНР