Суспільство
22 січня 2018
Учені довели неминуче виродження чоловіків
Y-хромосома, яка визначає розвиток статевих ознак у чоловіків, зникне приблизно через кілька мільйонів років.
news-image

Y-хромосома, яка визначає розвиток статевих ознак у чоловіків, зникне приблизно через кілька мільйонів років, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Про це пише генетик Даррен Гріффін з Кентського університету в статті, опублікованій в Science Alert.

Низка дослідників вважає, що це неминуче, хоча існують генетичні механізми, які гальмують процес виродження.

Чоловіча хромосома містить гени, які не є необхідними для життя. Серед них — ген SRY, який визначає розвиток організму за чоловічим типом. Вони не мають додаткових копій, рекомбінація з якими могла б запобігти остаточну втрату функцій Y-хромосомної ДНК через мутації. За всю історію існування життя хромосома сильно виродилася, і цей процес триватиме, за оцінками вчених, ще 4,6 мільйона років. Це буде супроводжуватися погіршенням фертильності.

Виродження гальмується такими явищами, як великомасштабні хромосомні перебудови, що призводять до появи додаткових копій генів на Y-хромосомі. На це впливає наявність палиндромов - послідовностей нуклеотидів, що читаються однаково в обох напрямках. Відомо, що в області палиндромов легше відбувається копіювання і вставка ділянок ДНК. Копіювання генів сприяє підтримці функцій сперматозоїдів.

У той же час виродження Y-хромосоми не означає повне зникнення чоловіків. Ген SRY може переміститися на іншу хромосому, яка, однак, також почне відчувати нестачу рекомбінації.

Читайте також:В Україні будуть закривати неефективні наукові установи