Суспільство
22 січня 2018
Дифтерія прийде в наше життя раптово - імунолог
Багато дорослих в Україні навіть не знають, що мають ревакцинуватися від дифтерії, заявив головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.
news-image

Спалах дифтерії в Україні може початися раптово, заявив головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій в інтерв'ю "Лівому берегу", передає «Є!» із посиланням на Гордон.

"Не можна сказати, що дифтерія прийде завтра, чи за рік, чи за два роки. Але спалах прийде раптово. Якщо спалах кору ми передбачали і мали зростання захворюваності з весни 2017 року, то з дифтерією такого не буде, вона прийде в наше життя миттєво", – сказав Лапій.

Він додав, що багато дорослих людей в Україні навіть не знають, що мають ревакцинуватися від дифтерії.

"У поліклініках зараз є закуплена за державний кошт вакцина АДП-м (вакцинація від дифтерії та правця. – ред.) виробництва Індії. Але терапевти не завжди готові проводити роботу з вакцинації. Навпаки, чомусь бояться вакцинувати. Бачать у пацієнта червоне горло, знаходять температуру 37,1 – відмовляють робити щеплення. Колега розповіла, що медсестра вже з кабінету щеплень відіслала пацієнтку, бо та сказала, що напередодні випила бокал вина... І нічого з цим не зробиш", – сказав Лапій.

Він також розповів, що протягом останніх днів у Києві було щеплено від кору понад 10 тис. дітей.

"Державою закуплена вакцина для дітей. Ми не можемо її використовувати для дорослих. Багато дорослих звертається до приватних клінік, вакцинуються, що посилило дефіцит вакцини на приватному ринку", – розповів імунолог.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, протягом 2017 року в Україні зафіксовано 4782 випадки кору, протягом двох тижнів січня 2018 року на кір захворіло 1285 осіб.

У листопаді 2016 року Всесвітня організація охорони здоров'я попереджала про ймовірну епідемію кору в Україні через низький рівень вакцинації дітей.

Кір – гостре інфекційне вірусне захворювання. Основні симптоми хвороби: висока температура, запалення слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивіт, плямисто-папульозний висип шкіри і загальна інтоксикація. Morbillivirus – вірус кору – надзвичайно заразний, він швидко передається повітряно-крапельним шляхом. Цей вірус може жити в повітрі і на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина покинула приміщення, повідомляють у МОЗ. Дев'ять із 10 нещеплених людей, які контактують із хворим, будуть заражені.

Це захворювання є однією з головних причин дитячої смертності у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно 30–40 млн дітей хворіє на кір, понад 800 тис. помирає від інфекції та її ускладнень. Єдиним дієвим способом профілактики кору є вакцинація.

Педіатр Євген Комаровський заявив 16 січня, що після кору дифтерія "прийде обов'язково".

"Є біологічні закони. Помре багато людей. Тому, будь ласка, робіть щеплення, не чекайте", – звернувся він до українців.
Читайте також: У Мексиці за 2017 рік вбили рекордну кількість людей