Суспільство
23 січня 2018
На Волині хочуть реконструювати весілля короля Данила Галицького
«Данилове весілля» – унікальний сімейний фестиваль, де можна не тільки відпочити, але й дізнатися багато історичних фактів, поринути в славне минуле княжої доби.
news-image

У Володимирі-Волинському можуть започаткувати ще один фестиваль. Проект України фестиваль «Данилове весілля» – фіналіст конкурсу «Малі міста – великі враження», який торік оголосило Міністерство культури України.

Про це IA ZIK повідомила консультант з комунікацій Волинського відділення Асоціації міст України Тамара Зубенко, пише «Є!».

Минулоріч протягом листопада до Мінкультури надійшло 158 заявок на участь у конкурсі. Серед них і чотири від Волині: «Фестиваль «Данилове весілля» (Володимир-Волинський), «Фестиваль народних ремесел Скудельничі» (Жидичин, Жидичинська ОТГ, Ківерцівського району), «Збереження культурної спадщини села Тур» (Заболоттівська ОТГ, Ратнівського району), «Фестиваль різдвяних колядок та щедрівок у виконанні родинних колективів «У родинах славимо Христа» (Смолигівська ОТГ, Луцький район).

До фінального захисту, який відбувся у січні в Києві, допустили 20 проектів, серед яких один-єдиний із Волині. Презентувати спільну роботу до столиці їздили Володимир Пикалюк, директор Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» та Людмила Саць, начальник відділу проектної діяльності Володимир-Волинської міськради.

Зі слів Саць, «Данилове весілля» – унікальний сімейний фестиваль, де можна не тільки відпочити, але й дізнатися багато історичних фактів, поринути в славне минуле княжої доби.

«Спершу була ідея взяти за основу коронацію Данила, але вона була не у Володимирі, тож спинилися на його одруженні з Анною, про яке в історичних джерелах згадують лише кількома рядками. За умовами конкурсу, дійство мало проходити на території пам’яток національного значення, тож як локацію обрали городище «Вали». У рамках фестивалю запланували благоустрій території та її освітлення. Так зможемо інтегрувати пам’ятку в життя громади, задіяти її, привернути до неї увагу, адже досі територію пам’ятки не використовували в культурному житті міста, більшість містян жодного разу так і не побували на валах городища, не бачили їх величі, не оцінили унікальності. Хочемо, щоб «Данилове весілля» стало просвітницькою подією, популяризувало сімейні цінності, весільні обряди, спонукало земляків, гостей міста та науковців до вивчення нашої минувшини», – розповіла вона.

Під час дводенного дійства заплановані ярмарок майстрів, показ робіт пленеру майстрів, вуличне частування (коровай, медовуха, квас, кабан на вертелі та ін.), майстер-класи, а саме гончарство, ковальство, плетення вінків, середньовічні танці, лицарські бої, концерт середньовічної музики, вогняне шоу, ватра та інше.

Щорічно «Данилове весілля» хочуть проводити в першу неділю червня. Бюджет фесту понад 878 тисяч гривень і його автори сподіваються отримати грант, який покриє левову частку витрат, а решту дофінансують із обласної та міської скарбниць.

Зауважимо, що переможці конкурсу – учасники проекту отримають фінансову підтримку у розмірі не менш ніж 500 тисяч гривень для реалізації проекту, а також методичну допомогу у розробці ексклюзивної ідеї та концепції стартапу, супровід під час реалізації та маркетингову підтримку проекту.

До речі, набравши 824 бали, нині проект «Данилове весілля», написаний волинянами, посідає шосту сходинку в рейтингу фіналістів.

Читайте також:В Україні вшановують 100-річчя проголошення незалежності УНР