Резонанс
6 лютого 2015
Аваков розповів подробиці вбивства Нігояна, Жизневського і Сеника
Жизневського вбили гумовою кулею, в яку засунули металеву. Доведеться зробити тисячі експертиз
news-image

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в інтерв'ю "Цензор.Нет" розповів про проблеми розслідування вбивств на Майдані Незалежності минулого року.

Про це пише Є | Єдність.інфо.

Він розповідає, що в людей на Майдані стріляв, зокрема, "чорний" "Беркут". У нього в складі близько 20 осіб. З них 8 заарештовано, 10 в бігах.

Далі почнуться важкі перехресні експертизи, які покажуть, з чиєї зброї була вбита конкретна людина.

 

 

"Візьмемо, наприклад, вбивства Нігояна, Жизневського і Сеника. Їх убили з помпової рушниці, яка стріляє гумовими кулями. Як це було зроблено: засунули туди металеву кулю - і вистрілили. Ми розуміємо, що це, швидше за все, була рушниця "Форд-500", що знаходилося тоді на озброєнні внутрішніх військ. Оглянули всі ці рушниці, виявили, що металлізація в стовбурі є у такого-то кількості... Потім робиться аналіз стовбура і аналіз кулі...", - розповідає Аваков.

Він запевняє, що визначити, хто стріляв, і чиєю кулею кого вбило - це складне завдання і експертиза. Було знищено всі документи про те, кому яка видавалася зброя. Частину зброї вони знищили, частину - спеціально передали до Криму.

"З пулі, яка вбила Жизневського, проведено вже 700 експертиз. І, швидше за все, доведеться провести ще півтори тисячі. А якщо ти звернешся до досвіду тих же ризьких подій, - адже там так і було. І так доведеться діяти, якщо ти хочеш щось довести. В іншому випадку реакція буде така: я не я, і куля не моя", - підкреслив міністр.

Аваков також розповів, як більшості беркутівців, які брали участь в розстрілі Майдану, вдалось втікти.

"Ми тоді затримали 16 осіб... Привезли їх у відділення, під нього вийшов бунтувати залишок того "Беркута", чоловік 50. Прокурори тоді (старий склад групи) - соррі за прямоту - злякалися, до ночі дали санкції на трьох, інших випустили. Половина з них тут же сіла на потяг і поїхала в Крим... дурнувата була ситуація", - розповів він.