У Сінгапурі надрукували на 3D-принтері новий тип штучної людської шкіри
Дослідники з Сінгапурського інституту технології виробництва і Сінгапурського центру 3D-друку використовували тривимірний друк для контролю розподілу меланіну - шкірного пігменту.
news-image

Дослідники з Сінгапуру розробили новий метод біодруку штучної шкіри з пігментацією.

Цей метод може привести до створення шкіри з реалістичною пігментацією, як у людини, повідомляє сайт 3ders.org, пише «Є!».

Зараз штучна шкіра має кілька недоліків. Такий шкірі не вистачає складних функцій, таких як пігментація, потові залози або волосяні фолікули, і тому шкіра не виглядає і не поводиться як справжня. Це проблема для використання шкірних трансплантатів на людях.

Дослідники з Сінгапурського інституту технології виробництва і Сінгапурського центру 3D-друку використовували тривимірний друк для контролю розподілу меланіну - шкірного пігменту. В результаті виходить шкіра, яка більше схожа на людську, ніж будь-коли.

Секрет, на думку дослідників, полягає в використанні не менше трьох різних типів клітин шкіри - кератиноцитів, меланоцитів і фібробластів - при використанні підходу до біодруку, який складається з двох окремих етапів.

Спочатку відбувається виготовлення ієрархічних пористих структур на основі колагену. Потім кератиноцити і меланоцити наносять на певні позиції поверх цих конструкцій шкіри. Разом ці дві стадії призводять до створення 3D-пігментованих конструкцій шкіри людини, і дослідники виявили, що вони можуть більш точно розподіляти живі клітини з використанням цього підходу.

"Коли ми порівняли 3D-чіпсети з біотрансляціей з тими, які були зроблені з використанням методу ручного лиття, ми виявили дві відмінності між двома підходами до виготовлення. Першою з цих відмінностей був розподіл клітин поверх шкірних областей, а другою - мікроструктури всередині областей шкіри", - пояснює провідний автор дослідження Вей Лонг.

На думку дослідників з Сінгапуру, новий спосіб створення шкіри може дозволити хірургам відновлювати рани з високим рівнем візуальної точності. Новий метод також може бути використаний для створення структур шкіри для тестування на наркотики і досліджень клітинної біології.

Раніше НВ повідомляло, що китайські вчені з використанням технології 3D-біодруку зробили "живу" штучну кісткову тканину, яка може стимулювати зростання нових клітин. Таку кістку вже пересадили тварині і вона прижилася.

Читайте також:Кличко виступив в Давосі, запросивши інвесторів долучатися до розвитку Києва

Читайте також:Вперше у світі хірурги провели операцію з повторної пересадки обличчя