Київ
29 січня 2018
Кияни заборгували за тепло майже 5 млрд гривень, — інфографіка
Заборгованість столичних споживачів теплової енергії перед ПАТ «Київенерго» станом на 1 січня 2018 року збільшилась на 784 млн грн до 4,7 млрд грн.
news-image
Також зросли й борги за опалення та гарячу воду державного бюджету. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

Заборгованість столичних споживачів теплової енергії перед ПАТ «Київенерго» станом на 1 січня 2018 року збільшилась на 784 млн грн до 4,7 млрд грн. Про це повідомили у прес-службі компанії.

Зазначається, що найбільшу заборгованість за тепло, опалення і гарячу воду перед тепловиками мають населення і ЖЕО столиці – 2,6 млрд грн (1,9 млрд грн за опалення, 0,75 млрд грн за гарячу воду) та 795 млн грнвідповідно.

Зросли й борги за опалення та гарячу воду державного бюджету. На 1 січня 2018 р. борг держбюджету з компенсації пільг та субсидій за теплоенергію досяг 946,4 млн грн. Заборгованість організацій, які фінансуються з держбюджету, склала 17,6 млн грн.

Найбільш критична ситуація з розрахунками населення та ЖЕО за опалення і гарячу воду в Шевченківському (502,7млн грн) та Деснянському (389,8 млн грн) районах.

"Київенерго застосовує усі передбачені чинним законодавством методи врегулювання заборгованості за спожиті клієнтами послуги. Зокрема, з боржниками ведеться претензійно-позовна робота. Якщо клієнт не реагує на попередження про заборгованість протягом 3-х місяців, його справа передається до суду. Після отримання рішення суду компанія звертається до виконавчої служби із заявою про його примусове виконання. Боржник також вноситься до Єдиного реєстру боржників, що ускладнює в подальшому оформлення угоди про продаж майна клієнтом-боржником. Також виконавчою служби можуть застосовуватися інші обмеження щодо боржників – наприклад, заборона виїзду за кордон тощо", - йдеться у повідомленні компанії.

Протягом 2017 р. Київенерго подало до суду 3,2 тис. позовів до суду про стягнення заборгованості з клієнтів на загальну суму понад 204,5 млн грн (з фізичних осіб – 70,8 млн грн, юридичних – 133,7 млн грн) без урахування інфляції та 3% річної пені.

Як повідомлялося, 29 грудня 2017 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) вирішила знизити ціну на опалення для киян.

Читайте також:Хто заплатить за лічильник газу?