Події
1 лютого 2018
ГПУ готує клопотання про зміну запобіжного заходу Гужві
У березні 2017 року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження про вчинення Гужвою кримінального правопорушення, пов’язаного з вимаганням грошей.
news-image

Генеральна прокуратура України готує клопотання до суду про зміну запобіжного заходу директору ТОВ «Вісті Мас-Медіа» Ігорю Гужві. Про це повідомив речник ГПУ Андрій Лисенко у Facebook, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

"Враховуючи, що директор ТОВ «Вісті Мас-Медіа» свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень стосовно нього, прокурором готується клопотання до суду щодо звернення застави в дохід держави та зміни запобіжного заходу на більш суворий", - зазначив Лисенко.

Водночас він зауважив, що відповідно до положень кримінального процесуального законодавства стосовно підозрюваного продовжує діяти обраний судом запобіжний захід у вигляді внесеної ним застави.

Речник ГПУ нагадав, що в березні 2017 року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження про вчинення директором ТОВ “Вісті Мас-Медіа” кримінального правопорушення, пов’язаного з вимаганням грошей у іншого громадянина за нерозголошення відомостей про особисте життя та політичну діяльності. А 23 червня йому повідомили про підозру.

Потім Шевченківський районний суду м. Києва обрав запобіжний захід для директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа” у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру альтернативної застави у розмірі 544 тис. грн. Згодом за нього внесли заставу та звільнили з-під варти, але зобов’язали прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування.

Водночас у кримінальному провадженні продовжувався до 3-х місяців строк досудового розслідування як і строк дії покладених на нього обов’язків.

Підозрюваному та захисникам повідомили про закінчення досудового розслідування і відкриття стороні захисту матеріалів досудового розслідування, але ніхто не з’явився. Тоді слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва задовольнив клопотання сторони обвинувачення та продовжив  строк ознайомлення з матеріалами. Знову ніхто не з’явився.

“Підозрюваного 29.12.2017 викликано для вручення обвинувального акту на 10.01.2018. Однак він не з’являвся на виклики, мотивуючи це поганим станом здоров’я”, - зазначив Лисенко.

За його словами, 12 січня 2018 р. прокурор приїхав до Шевченківського районного суду Києва, щоб вручити обвинувальний акт до початку судового засідання в іншому кримінальному провадженні відносно директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа» за ч. 3 ст. 212 КК України. Однак він знову не з’явився до суду, бо начебто перебував на лікарняному.

Крім того, нагадав Лисенко, Шевченківський районний суд столиці розглядає справу щодо директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа» у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) КК України. Під час досудового розслідування йому також призначили заставу в розмірі 1 млн грн, яку внесено на рахунок суду. Обвинувачуваний надав суду медичні довідки стан здоров’я та не з’явився в суд.

Як відомо, гендиректором ТОВ «Вісті Мас-Медіа» та головним редактором інтернет-видання "Страна.ua" є Ігор Гужва. 31 січня він виїхав з України до Відня та попросив у влади Австрії політичного притулку.

Як заявила заступник головного редактора "Страна.ua" Світлана Крюкова, Гужва виїхав до Австрії після закінчення терміну запобіжного заходу, визначеного судом.

Читайте також: Гужва розповів, чому втік з України